Brüsszel

EU-csúcs - Bevándorlási politika és "elektronikus kémkedés" a napirenden

Az európai bevándorlási politika és az amerikai "elektronikus kémkedésre" adott európai válasz lesz a két legizgalmasabb téma az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek csütörtök-pénteki brüsszeli tanácskozásán.

2013.10.24 07:42MTI

Az egyik témát a Szicíliától délre fekvő kis sziget, Lampedusa partjainál bekövetkezett legutóbbi - több mint 360 halálos áldozatot követelő - tragédia teszi most különösen forróvá.

A másik kérdés pedig rendkívül kényessé vált a legutóbbi hírek nyomán, amelyek szerint a német hatóságok úgy vélik: előfordulhatott, hogy amerikai titkosszolgálatok lehallgatták Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját. Ami a migrációs gondokat illeti, egyaránt érintett Olaszország, Málta, Görögország és Spanyolország.

A tengeren Itáliába átjutni kívánó bevándorlók hajótörése Lampedusa partjainak közelében halaszthatatlanná tette az európai bevándorlási politika egészének a rendezését, egységesítését. Enrico Letta olasz kormányfő az unió határrendészeti támogató ügynökségnek, a Frontexnek a megerősítését sürgeti, Joseph Muscat máltai miniszterelnök azt követeli, hogy az EU dolgozzon ki végre "világos stratégiát" ezen a téren.

A spanyol Mariano Rajoy pedig azt tartotta rendkívül fontosnak, hogy a határvédelem terheit az unió közösen ossza meg. Nem tudni még, milyen záródokumentummal állnak fel majd az asztaltól a csúcstalálkozó résztvevői. Annak tervezete - mint az AFP tudni véli - egyelőre csak általános elvet tartalmaz, amely szerint "mindent el kell követni" a további tragédiák elkerülése érdekében.

A konkrét intézkedések meghozatalát várhatóan elhalasztják a jövő évi júniusi európai parlamenti választások utánra. A The Wall Street Journal az amerikai titkos megfigyelésekre utal, mint olyan témára, amely várhatóan tettekre sarkallja majd az európai országok vezetőit. Valószínűleg a találkozó résztvevői állást foglalnak majd az adatvédelmet szolgáló új törvény megalkotása mellett, különös tekintettel a magánszféra oltalmára.

A korábbi előzetes információk szerint a csütörtöki munkaülést a digitális gazdaság, az innováció és a szolgáltatások témakörének szentelik. Kiemelt figyelmet kap az új beruházások ösztönzése, a fogyasztó- és üzletbarát egységes európai digitális piac előmozdítása, illetve a munkaerő képzettségének javítása.

Az ezt követő munkavacsora alatt a gazdaság- és a szociálpolitika összefüggéseiről, illetve a gazdasági és pénzügyi unió további fejlesztésének kérdéseiről lesz szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.