Felpörög Európa motorja

Nagyobb gazdasági növekedést vár 2014-re a német kormány

Javította a jövő évi gazdasági növekedésre adott előrejelzését a német kormány, a szerdán Berlinben bemutatott új prognózis szerint a bruttó hazai termék (GDP) 1,6 százalék helyett 1,7 százalékkal növekedhet 2014-ben.

2013.10.23 14:45MTI

A berlini vezetés 2013-ra 0,5 százalékos GDP-növekedést vár, nem változtatott a legutóbbi, tavasszal készített prognózisán. Jövőre viszont a beruházások és a lakossági fogyasztás dinamikus bővülése révén a korábban vártnál nagyobb mértékben növekedhet a német gazdaság - mondta Philipp Rösler gazdasági miniszter.

Az előrejelzés szerint az import jövőre nagyobb mértékben bővül, mint az export, és csökken az euróövezettel szembeni kereskedelmi többlet, Németország így hozzájárul az euróövezeti válság enyhüléséhez.

Az import elsősorban a lakossági fogyasztás növekedése révén bővül, a fogyasztást pedig a foglalkoztatottság és a reáljövedelmek emelkedése ösztönzi. A munkanélküliek száma az idén és jövőre is 3 millió alatt marad, a foglalkoztatottak száma pedig jövőre az éves átlagot tekintve új történelmi csúcsra, 42 millióra emelkedik az idei 41,6 millióról.

Egyre többen vállalnak munkát az úgynevezett csendes tartalékból, azok közül, akik korábban nem dolgoztak, de nem is voltak regisztrált munkanélküliek. Tovább emeli a foglalkoztatottságot, és javítja a német gazdaság növekedési kilátásait a bevándorlás - emelte ki az ügyvezető kormány minisztere. Hozzátette, hogy az új állások többségét a munkavállaló számára leginkább kedvező, határozatlan idejű szerződéssel töltik be.

A Bundestag alakuló ülése

Philipp Rösler - a szeptemberi választáson a parlamentből kiesett liberális FDP lemondott elnöke - az Angela Merkel vezette konzervatívok és a szociáldemokraták formálódó koalíciójával kapcsolatban hangsúlyozta: a baloldal legfőbb választási ígérete, az egységesen kötelező minimálbér komoly veszély a német gazdaság számára, munkahelyek szűnhetnek meg miatta, különösen az ország kevésbé fejlett keleti részén, a volt NDK területén. Hozzátette: a következő kormánynak folytatnia kell a konzervatív-liberális koalíció gazdaságpolitikáját, amelynek köszönhetően egyensúlyi helyzetbe került az államháztartás.

A kormányzati előrejelzés szerint a reáljövedelmek az idén 0,6 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal emelkednek Németországban, és a 2010-2014-es időszakot együttvéve 2,8 százalékos növekedés várható, ami jóval meghaladja a 2000-2009-es időszakban regisztrált 1,8 százalékot.

A prognózis szerint a behozatal az idén 1,1 százalékkal, jövőre 4,5 százalékkal növekedik, míg az export az idén 0,3 százalékkal, 2014-ben pedig 3,8 százalékkal bővül. A lakossági fogyasztás az idén 0,8 százalékkal, jövőre 1,2 százalékkal növekedik. A beruházások - az építőipar nélkül - a gyenge tavalyi év áthúzódó hatásai miatt az idén ugyan 1,6 százalékkal csökkennek, de jövőre már 4,5 százalékkal nőnek.

A német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézetei egy héttel korábban adták ki közös őszi előrejelzésüket, amely szerint az idén 0,4 százalékos, jövőre 1,8 százalékos GDP-növekedés várható Németországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.