A német alsóház

Németország újraindul - megalakult az új Bundestag

Megtartotta kedden Berlinben alakuló ülését a Bundestag, a német törvényhozás alsóháza, elnöknek ismét Norbert Lammertet, a konzervatív CDU politikusát választották meg.

2013.10.22 18:05MTI
A Bundestag alakuló ülése

A tisztséget 2005 óta betöltő politikust minden eddiginél nagyobb többséggel, a szavazatok 94,6 százalékával választották meg a Bundestag elnökének.

A második világháború utáni 18. Bundestag 631 tagú. A közös kormányzásra készülő CDU/CSU pártszövetségnek és a szociáldemokrata pártnak (SPD) együtt 504 képviselője, vagyis 79,8 százalékos többsége van. Lammert ezzel kapcsolatban beszédében hangsúlyozta: amennyiben megalakul a nagykoalíció, meg kell fontolni, hogy miként lehet biztosítani az ellenzék jogainak érvényesülését.

A Bundestagban négy frakció alakult. A CDU/CSU képviselőcsoportja 311, az SPD frakciója 193, a Baloldal frakciója 64 tagú, a Zöldeket pedig 63 politikus képviseli. A liberális FDP kiesett a parlamentből, mert a szeptemberi választáson nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt.

A német parlamenti képviselők átlagéletkora 42,9 év. A legidősebb 77, a legfiatalabb 26 éves. Nagyjából egyharmaduk - 229 képviselő - az első törvényhozási ciklusát kezdi. A nők aránya minden eddiginél nagyobb, 36,3 százalékos. A kedden megválasztott hat alelnök közül négy nő. A nők aránya a Zöldeknél a legnagyobb, 53,96 százalékos.

A bevándorló családból származó képviselők aránya az előző ciklusban regisztrált 3,4 százalékról 5,4 százalékra emelkedett, és az új Bundestag az első, amelyben fekete bőrű képviselők is dolgoznak, egy az SPD, egy pedig a CDU/CSU frakciójában.

A képviselők relatív többsége - 224 - fő katolikus vallású. A második legnagyobb csoport a protestánsoké, ők 220-an vannak. A muzulmán vallású képviselők száma 3-ról 8-ra emelkedett.

A szeptemberi választáson 44,3 millióan vettek részt, ami a 61,8 millió választásra jogosult állampolgár 71,5 százalékát jelenti. A választókorú népesség egészét tekintve alacsonyabb a részvételi arány, mert a bevándorlók jelentős része nem rendelkezik választójoggal. A teljes, 68,7 milliós választókorú népességet alapul véve a részvételi arány 64,3 százalékos volt. Az úgynevezett reprezentációs arányt tovább csökkenti, hogy rendkívül magas, 15,8 százalékos volt az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöbön elbukott pártokra adott szavazatok aránya. Ennek alapján a Bundestag a választásra jogosultak 59,5 százalékát, és a teljes választókorú népesség 53,6 százalékát képviseli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.