Szíria

Szakértői jelentés: Washington szerint az Aszad-rezsim bűnösségét erősítette meg

Az Egyesült Államok szerint az ENSZ szakértőinek jelentése egyértelműen bizonyította, hogy az augusztus 21-én Damaszkusznál végrehajtott vegyifegyver-támadás az Aszad-rezsim számlájára írható.

2013.09.17 09:51MTI
Fotó: MTI

A Fehér Ház ezzel kapcsolatos álláspontját Susan Rice, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója ismertette Washingtonban helyi idő szerint hétfő este. Rice elismerte, hogy a szakértők nem rendelkeztek megbízatással a gáztámadás végrehajtásáért való felelősség megállapítására, de kijelentette: a jelentésben lévő technikai bizonyítékok megerősítik azt az amerikai értékelést, amely szerint a vegyifegyver-támadást a szíriai rezsim hajtotta végre.

Az ENSZ vegyifegyver-szakértői megállapították, hogy Damaszkusznál augusztus 21-én vegyi fegyvert, nevezetesen szarint vetettek be. "A gútai incidens kivizsgálása során begyűjtött bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a Szíriai Arab Köztársaságban zajló konfliktusban a felek között vegyi fegyvereket alkalmaztak viszonylag nagy mennyiségben civilek, köztük gyerekek ellen" - hangzott a jelentés.

A nemzetbiztonsági tanácsadó szerint csakis az Aszad-rezsim rendelkezett azzal a képességgel, hogy ilyen jellegű támadást hajtson végre. Az általa említett bizonyítékok közé sorolta a bevetett szarin gáz minőségét, valamint az alkalmazott rakéták típusát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.