Elfogadja, bárkit is választanak meg jövőre

Irán nem fogja vitatni a szíriai választások eredményét

Róháni beszéde némi hangsúlyváltást jelez a perzsa állam külpolitikájában, ugyanis a korábbiakban más iráni vezetők szövetségesük, Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatását sulykolták beszédeikben.

2013.09.16 11:51MTI
Fotó: MTI

Haszan Róháni iráni elnök bejelentette, országa elfogadja a szíriai nép döntését, bárkit is választanak vezetőjüknek 2014-ben - közölték iráni hírügynökségek.

Róháni beszéde némi hangsúlyváltást jelez a perzsa állam külpolitikájában, ugyanis a korábbiakban más iráni vezetők szövetségesük, Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatását sulykolták beszédeikben, és kizárólag a nyugati hatalmakat tették felelőssé a szíriai rezsim elleni felkelésért.

"Bárkit is választ meg a szíriai nép az ország vezetőjének, mi támogatni fogjuk" - idézte Róháni elnök szavait az IRNA iráni állami hírügynökség hétfőn közzétett jelentése.

A tervek szerint Szíriában 2014-ben elnökválasztást tartanak, az ellenzék köreiben azonban kevesen veszik komolyan a voksolást, illetve többen úgy gondolják, hogy az országban zajló polgárháború közepette nem is fogják megtartani a szavazást.

A szíriai ellenzéki szervezetek nem hajlandóak a párbeszédre Bassár el-Aszad rezsimjével, a kormányellenes csoportok közölték, egyedül arról lennének hajlandóak tárgyalni, hogy Aszad miként távozik a hatalomból.

A várakozások szerint a nyáron megválasztott Róháni mérsékeltebb politikát folytat majd, mint elődje, Mahmúd Ahmadinezsád, akinek nyolcéves elnöki megbízatása alatt - többek között a vitatott iráni atomprogram miatt - feszültté vált Irán viszonya a nyugati országokkal.

Irán Szíria legfőbb szövetségese a régióban, és ellenez mindenféle katonai beavatkozást az arab ország ellen. A vegyi fegyverek szíriai alkalmazásáról Teheránban úgy nyilatkoztak, hogy az az ellenzék műve, amelynek célja egy nemzetközi hadművelet kiprovokálása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.