Szíria

Az ENSZ-főtitkár ismerteti a vegyifegyver-szakértők jelentését a BT előtt

Vasárnap este megerősítették, hogy az ENSZ főtitkára a hétfőn terjeszti elő a jelentést, amelyet megfigyelők kulcsfontosságúnak tartanak a BT Szíriával kapcsolatos további magatartásának alakítása szempontjából.

2013.09.16 08:41MTI
Fotó: MTI

Hétfőn ismerteteti az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek az augusztus 21-i szíriai gáztámadásról készített jelentését Ban Ki Mun főtitkár a Biztonsági Tanácsban.

A világszervezet székhelyén vasárnap este megerősítették, hogy az ENSZ főtitkára a hétfőn terjeszti elő a jelentést, amelyet megfigyelők kulcsfontosságúnak tartanak a BT Szíriával kapcsolatos további magatartásának alakítása szempontjából.

Az ellenőröket azzal bízták meg, hogy megállapítsák: vegyi fegyvert használtak-e az augusztus 21-i támadásban, Damaszkusz egyik külvárosában, ahol több százan meghaltak. A szakértők ugyanakkor nem vizsgálták a felelősség kérdését, mandátumuk erre nem terjedt ki.

Ban Ki Mun már pénteken újságírókkal közölte: a szakértők meggyőző bizonyítékokkal rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy vegyifegyver-támadás történt.

A főtitkár nem tette ugyan közvetlenül felelőssé az Aszad-rezsimet a történtekért, Bassár el-Aszad elnököt ugyanakkor több, az emberiesség ellen elkövetett bűncselekménnyel vádolta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.