Hitto helyére lép

Új "ideiglenes miniszterelnököt" választott a Szíriai Nemzeti Koalíció

A Szíriai Nemzeti Koalíció szombaton a mérsékelt iszlamistának tartott Ahmad Tumehet választotta a felkelők ellenőrzése alatt álló szíriai területek "ideiglenes miniszterelnökévé", aki a júliusban lemondott Haszan Hitto helyére lép.

2013.09.14 20:14MTI

A szíriai ellenzék mérsékeltebbnek tekintett részét tömörítő ernyőszervezet 97 küldötte közül 75-en szavaztak a 48 éves volt politikai fogolyra.

A Reuters megfogalmazása szerint a Szíriai Nemzeti Koalíció ezzel a döntésével azt reméli, hogy Tumeh személye növelni fogja a szíriai ellenzék hitelét, miközben Oroszország és az Egyesült Államok a vegyi fegyverek kérdésének megoldásán fáradozik. Haszan Hitto július 8-án mondott le erről a tisztségről, amelyre a Szíriai Nemzeti Koalíció március 19-én Isztambulban tartott tanácskozásán választotta meg.

A szíriai származású, nyugati műveltségű texasi vállalkozó feladata lett volna egy olyan ügyvivő kormány megalakítása, amely a felkelők által elfoglalt területeken koordinálná az irányítási feladatokat, illetve megakadályozná a fosztogatásokat és az önbíráskodást.

Jelenleg a helyőrségek vagy a helyi tanácsok irányítják a lázadók által felszabadított településeket és környezetüket, de munkájuk nincs összehangolva. Hitto azzal az indokkal köszönt le mindössze négy hónap után a posztról, hogy nem sikerült ilyen kormányt alakítania.

Egyes megfigyelők ugyanakkor úgy vélték, hogy a háttérben inkább az ellenzéki erők közötti ellentétek álltak. Egy részük bizalmatlan volt Haszan Hittóval szemben, akiről azt tartották, hogy a Katar által támogatott iszlamistákhoz áll közel.

Állítólag a Szíriai Nemzeti Koalíción belüli erőviszonyokat tükrözi, hogy az ernyőszervezet elnöke, Ahmad el-Dzsarbát személye Szaúd-Arábiához kötődik, ő korábban ellenezte, hogy Hittót válasszák meg ideiglenes miniszterelnökké. Dzsarba ellenfele az elnöki posztért folyt versenyben annak idején a Katar által támogatott Musztafa asz-Szabbáh volt.

Arról még nem írtak szombaton a hírügynökségek, hogy Tumeh megválasztása milyen kompromisszum gyümölcse, nem tudni azt sem, hogy elődjénél sikeresebben lesz-e képes integrálni a sokszínű ellenzéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.