Semmi sem szent

Az ENSZ szerint a szíriai hadsereg tagjai kórházakat támadnak meg

A szíriai kormánycsapatok rendszeresen lövik a lázadók által ellenőrzött területeken lévő kórházakat, hogy megakadályozzák a beteg vagy sebesült emberek orvosi ellátását, márpedig ez háborús bűncselekménynek számít, állítják az ENSZ megbízásából vizsgálódó független szakértők.

2013.09.14 03:30MTI
Szíriai menekült kisgyerek ül a földön a Rafik Haríri repülőtéren Bejrútban

A brazíliai Paulo Pinheiro által vezetett, húsz emberi jogi szakértőből álló bizottság Genfben közzétett jelentésében kiemelte: a Bassár el-Aszad szír elnökhöz hű fegyveresek szándékosan akadályozzák az orvosi ellátást, s az egészségügyi központokban egyes esetekben embereket is megkínoznak. A szakértők szerint a lázadók is követtek el támadásokat kórházak ellen, de kisebb számban.

A jelentés szerint a támadások mikéntje arra utal, hogy a hadsereg tagjai szisztematikusan azért támadtak meg egészségügyi intézményeket, hogy a kormányellenes fegyveres erőket és támogatóikat megfosszák az orvosi ellátástól, gyengítve ezzel a lázadók katonai erejét.

A szakértők azt is tudni vélik, hogy a hadsereg az általa elfoglalt kórházakat katonai bázisként használta tovább. A nemzetközi jogot "alattomosan" megsértve orvosokat, nővéreket, mentőautó-sofőröket támadtak meg, tartóztattak, de voltak, akik a támadásokat követően tűntek el nyomtalanul.

Az emberi jogi szakértők olyan konkrét esetről is tudnak, amikor egy, a Damaszkusz melletti Mezzében működtetett állami katonai kórházban embereket halálra kínoztak.

A szíriai kormány nem engedte be az országba a jelentést készítő emberi jogi szakértőket, akik azonban az utóbbi két év során mintegy kétezer szíriai menekülttel készítettek interjúkat Szíriával szomszédos országokban, fényképeket, műholdas felvételeket, törvényszéki orvostani és orvosi feljegyzéseket tanulmányoztak és elemeztek, hogy így dokumentálják a rémtetteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.