Nagyhatalmi játszmák

Így áll most a szíriai helyzet - összefoglaló

Ha nem tudja óráról órára követni, de képbe szeretne kerülni, hogyan is áll a közel-keleti helyzet, kattintson!

2013.09.13 22:01MTI
John Kerry amerikai külügyminiszter, Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter

"Szeptember 28-a körül ismét találkozunk New Yorkban, s megvizsgáljuk, ki tudjuk-e tűzni a konferencia időpontját. Ez nagyban függ attól, hogy a következő néhány órában, napban a vegyi fegyverekről folytatandó tárgyalásaink mennyire lesznek sikeresek" - mondta John Kerry amerikai külügyminiszter Genfben, ahol orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, valamint az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjával, Lahdar Brahimivel folytatott tárgyalásokat. Lavrov azt mondta, az orosz és a amerikai szakértőknek egy útiterv kidolgozása érdekében együtt kell működniük az ENSZ Vegyifegyver-tilalmi Szervezetével (OPCW). A szíriai vegyi fegyverekről szóló munka párhuzamosan fog folyni a Genf-2 békekonferencia szervezésével - tette hozzá.

Az amerikai kormány felszólította Szíriát, tisztázza a múltban folytatott nukleáris programjának célját, és tegye a nemzetközi ellenőrök számára hozzáférhetővé annak objektumait - írta pénteken a The Washington Post. Joseph Macmanus amerikai nagykövet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsának csütörtöki bécsi ülésén a lap szerint azzal vádolta meg az Aszad-kormányt, hogy az akadályozza a hozzáférést három olyan objektumhoz, amely kiszolgáló létesítménye volt az Izrael által 2007-ben lebombázott, akkor még építés alatt álló Deir-ez-Zór-i nukleáris reaktornak - jelentette Pogár Demeter, az MTI washingtoni tudósítója.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagországai támogatásukról biztosították pénteken azt az orosz kezdeményezést, hogy nemzetközi ellenőrzés alá kerüljenek a szíriai vegyi fegyverek, valamint Szíria csatlakozását az OPCW-hez. A szervezet Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével lezajlott biskeki csúcstalálkozóján a tagországok vezetői a szíriai konfliktus békés rendezése mellett szálltak síkra, és az ENSZ Biztonsági Tanácsát mellőző esetleges külső beavatkozással szemben foglaltak állást. Azt hangoztatták, hogy a válságot a szíriaiaknak kell megoldaniuk, véget kell vetniük az erőszaknak, a kormánynak és az ellenzéknek a genfi nyilatkozattal összhangban feltételek nélküli, átfogó politikai párbeszédet kell kezdenie.

Vlagyimir Putyint felterjeszthetik a Nobel-békedíjra - közölte internetes honlapján az Oroszország Hangja orosz médiacég és a The Huffington Post című nemzetközi hírportál brit változata. A kezdeményezés Szergej Komkovnak, az Oroszországi Oktatási Alapítvány elnökének a nevéhez fűződik. A Nobel-bizottságnak írt levelében Komkov állítólag kifejti: Putyin a szíriai krízissel kapcsolatban bizonyságot tett a béke ügye iránti elkötelezettségéről.

Közben az amerikai sajtó megkérdőjelezte a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésére vonatkozó tervek megvalósíthatóságát. Egy titkos szíriai katonai egység "szétszórja" az országban a vegyifegyver-készleteket: mintegy ötven különböző helyre szállítja a mérges gázokat, hogy nehezebb legyen őket ellenőrzés alatt tartani - írta a The Wall Street Journal, washingtoni és közel-keleti forrásokra hivatkozva.

"Az orosz indítvány nagyon vonzóan hangzik, de az operatív problémák kisiklathatják a nemzetközi ellenőrzés megvalósításának ügyét, sokkal inkább, mint a megsemmisítését" - jelentette ki a The Washington Postnak Amy Smithson, a washingtoni James Martin Fegyverzetkorlátozási Tanulmányok Központjának vegyifegyver-szakértője. A lap a nehézségekkel kapcsolatban kitért arra, hogy Washington az 1997-ben hatályba lépett vegyifegyver-tilalmi egyezmény értelmében már 16 évvel ezelőtt megkezdte saját eszközeinek felszámolását, ám azzal a mai napig sem végzett.

Kongresszusi források Washingtonban kétségbe vonták az amerikai kormány által az augusztus 21-i szíriai gáztámadás halálos áldozatainak számáról közölt adatok megbízhatóságát, a felmerült kételyek az esetleges katonai akció támogatottságát is csökkenthetik.

Elkészült az ENSZ vegyifegyver-ellenőreinek szíriai jelentése, amelyet még a hétvégén eljuttatnak a világszervezet főtitkárához - jelentette be pénteken Ake Sellström professzor, a szakértői csoport vezetője, anélkül, hogy ismertette volna a dokumentum tartalmát. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mindenesetre egy pénteken adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a szakértői jelentés megcáfolhatatlan lesz, egyúttal azt is hozzáfűzte, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere "számos bűncselekményt követett el az emberiesség ellen" - jelentette az MTI washingtoni tudósítója.

Legalább 248 emberrel végeztek a szíriai kormányerők Beidában és Bánjászban májusban a Human Rights Watch (HRW) értesülése szerint. A nemzetközi jogvédő szervezet követeli a damaszkuszi kormány felelősségre vonását. A New York-i székhelyű szervezet pénteken közölte, hogy tételes listája van a május 2-3-án meggyilkolt emberekről. A HRW szerint ez volt az egyik legszörnyűbb mészárlás a szíriai konfliktus kezdete, 2011 márciusa óta. A HRW egyúttal kérte az ENSZ-t, hogy terjessze az ügyet a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé.

Az amerikai külügyminisztériumban nagyon pozitívan fogadták azt a magyar politikai kiállást az Egyesült Államok mellett, amelyet az elmúlt hetekben Szíria ügyében tapasztaltak - mondta az MTI-nek csütörtökön a Külügyminisztérium politikai igazgatója. Takács Szabolcs helyettes államtitkár Washingtonban A. Elisabeth Jonesszal, a közel-keleti térségért felelős államtitkárral és Philip Reekerrel, a kelet-európai térségért felelős helyettes államtitkárral folytatott megbeszélést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.