Aszad próbája

Kerry nem enged Szíria ügyében: itt semmi sem szabványos

John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön elutasította Bassár el-Aszad szíriai elnöknek azt a felvetését, miszerint kormányzata egy hónappal azután kezdi meg az adatok átadását az ország vegyi fegyvereiről, hogy aláírta a csatlakozást az ezeket az eszközöket betiltó nemzetközi egyezményhez.

2013.09.12 21:45MTI
Fotó: MTI

Kerry ezt Genfben jelentette ki, a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján, amelyet a szíriai vegyi fegyverek ügyében megkezdett, két napig tartó kétoldalú tárgyalások megkezdése előtt tartottak. Aszad az orosz Rosszija 24 állami hírtelevíziónak adott interjújában csütörtökön azt mondta, hogy egy hónappal azt követően, hogy csatlakoznak a megállapodáshoz, átadják az információkat a vegyifegyver-készleteikről.

Aszad szerint a 30 nap szabványos határidő, de Kerry hangsúlyozta, hogy "ebben a folyamatban semmi sem szabványos". Az amerikai diplomácia vezetője kijelentette, hogy az Aszad-rezsim esetében a puszta szavakat Washington nem tartja kielégítőnek. Arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok csapást mér Szíriára, ha a diplomáciai erőfeszítések kudarcot vallanak, és ha Aszad nem egyezik bele vegyifegyver-arzenáljának megsemmisítésébe. Kerry szerint a szíriai megoldásnak valósnak, átfogónak, ellenőrizhetőnek és hitelesnek kell lennie, és ezt időben meg kell valósítani. Ha ez nem történik, következményei lesznek.

Lavrov kijelentette, hogy a szíriai vegyi fegyverek kérdésének rendezése feleslegessé teszi az arab ország elleni amerikai katonai csapást. "Hiszünk abban, hogy az amerikai partnerek inkább a probléma békés megoldását részesítik előnyben" - tette hozzá. Ezzel Kerry egyetértett, emlékeztetve, hogy erről maga Barack Obama elnök is így nyilatkozott. Az amerikai diplomácia vezetője elmondta, hogy az orosz küldöttség előterjesztette a Szíriával kapcsolatos javaslatait.

Egyben hangsúlyozta, hogy nagyok az elvárások, különösen azzal kapcsolatban, hogy Oroszország teljesítse a szíriai vegyi fegyverek ügyében tett ígéretét. Szavai szerint korai még megmondani, hogy eredményesek lesznek-e a diplomáciai erőfeszítések.

Az orosz külügyminiszter hangoztatta, hogy a szíriai fejlemények láttán most van az utolsó esély a diplomáciai zsargonban Genf-2 névre elkeresztelt béketárgyalások megrendezésére és a terrorista fenyegetés továbbterjedésének megakadályozására. Az ENSZ csütörtökön közölte, hogy megkapta Szíria csatlakozási kérelmét a vegyifegyver-tilalmi szerződéshez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.