Mire képes Szíria?

Damaszkusz képes a biológiai fegyverek gyártására

A szír fővárosban végrehajtott állítólagos vegyifegyver-támadás felerősítette az azzal kapcsolatos gyanút, hogy Szíria felújítja a biológiai fegyverek előállítására irányuló, harminc éves erőfeszítéseit.

2013.09.05 19:29MTI
MTI

Noha amerikai feltételezések szerint a szíriai biofegyver-program a '80-as évek óta alapvetően "szunnyadó" állapotban van, Damaszusz birtokában van az ilyen fegyverek több összetevőjének, beleértve a halált okozó vírusok és baktériumok készleteit és az olyan eszközöknek is, amelyek segítségével porrá vagy aeroszolokká tudja azokat alakítani. A lap szerint a biológiai fegyverek egy ellene irányuló csapás esetén a megtorlás eszközéül szolgálhatnak az Aszad-rezsim számára, mert ezek az eszközök könnyen terjeszthetők, és ugyanakkor kevés olyan nyomot hagynak hátra, amelyekből az eredetükre lehetne következtetni.

Az elmúlt évtizedekben több mint tucatnyi ország - köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország - kísérletezett biológiai fegyverekkel. A legtöbben felhagytak ezzel a tevékenységgel, de nyugati hírszerző szervek gyanúja szerint Szíria egyike azon keveseknek, amelyek folytatták a kísérleteket.

A szíriai külügyminiszter szóvivője, Dzsihád Makdisszi 2012 júliusában szokatlan beismerést tett, amikor televíziós nyilatkozatban leszögezte, hogy a szíriai válságban "sem vegyi, sem biológia fegyvereket nem vetnek be soha". A szóvivő nem sokkal később a Twitteren azt állította, hogy Szíriának nincsenek sem vegyi, sem biológiai fegyverei.

Az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) egy, a kongresszus számára idén elkészített jelentésben úgy vélekedett, hogy Szíria a biológiai fegyverek területén túlléphetett a kutatás és fejlesztés stádiumán, és korlátozott képességekre tehetett szert a hatóanyagok előállításában. Más hírszerzési jelentések ennél óvatosabban fogalmaztak, rámutatva a szilárd bizonyítékok hiányára azzal kapcsolatban, hogy a szíriaiak képesek-e a kórokozóknak a tüzérségi lövedékek vagy rakéták segítségével bevetni. Szakértők ezzel kapcsolatban arra figyelmeztettek, hogy a lakosság elleni bioterrorista támadáshoz nincs szükség ilyen eszközökre.

MTI

Noha a szíriai biofegyverprogram mai állapotáról keveset lehet tudni (beleértve azt is, hogy létezik-e még egyáltalán), szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a damaszkuszi kormány az elmúlt években jelentős összegeket fordított a gyógyszergyártás fejlesztésére, és nagy mennyiségű kettős rendeltetésű (katonai célokra is felhasználható) berendezést vásárolt.

A The Washington Post által idézett szakvélemény szerint a biológiai fegyverek esetében nem a tárolás, hanem a nagy tételben történő előállítás képessége a lényeges, és Szíria a kettős rendeltetésű eszközöknek köszönhetően erre költséghatékony módon tett szert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.