A Media Research Center médiafigyelő szerint

Miért hallgat az USA az Al-Kaida szíriai jelenlétéről?

A három nagy amerikai televízió csatorna Szíriáról szóló anyagainak 94 százalékában nem említi meg, hogy az al-Kaida terrorszervezet is jelen van a közel-keleti országban harcoló felkelők között.

2013.09.05 18:59MTI
Utcai harcok a Közel-Keleten

Az MRC szerint a három nagy tévétársaság, az ABC, a CBS és az NBC az augusztus 21-én Damaszkusz környékén elkövetett gáztámadás óta 171 alkalommal foglalkozott a szíriai helyzettel. Ebből azonban mindössze 11 hírben említették meg, hogy a szíriai ellenzék soraiban a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadásért is felelős al-Kaidához köthető radikális iszlamisták is harcolnak.

Elemzők tényként kezelik, hogy a szíriai ellenzék soraiban egyre több a radikális iszlamista, két felkelőcsoport - az an-Nuszra Front és az Iraki és Szíriai Iszlám Állam - nyílt kapcsolatot vállal az al-Kaidával.

A washingtoni kongresszus a jövő héten dönt arról, hogy az Egyesült Államok indítson-e katonai akciót a szíriai kormányerők ellen az augusztusi gáztámadás miatt, amit Washington szerint Bassár el-Aszad elnök erői követtek el. Sokak szerint a kormányerőkre mérendő csapás a radikális csoportok helyzetét is javíthatja a közel-keleti országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.