A szír helyzet sem egyszerű

Al-Kaida és a kurdok

Az Al-Kaidához kötődő iszlamista lázadók kurd milíciákat támadtak kedden Északkelet-Szíriában. Az utóbbi hónapok összecsapásai újabb és újabb menekülthullámot indítottak útnak a térségből a szomszédos Irakba.

2013.08.20 15:49MTI
Forrongó szírek Homszban

A kurd milicisták és az iszlamista szélsőségesek harcainak már sok száz halottja van, s a szíriai polgárháborúnak ez az oldalhajtása még súlyosabb konfliktus kirobbanásával fenyeget.

A szélsőséges iszlamista Iraki és Levantei Iszlám Állam (EIIL) fegyveresei és a kurd milíciák keddi összecsapásai a zömében kurdok lakta Haszeke tartomány Rász al-Ajn városához közel, három falu körül dúltak a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint.

Az utóbbi öt nap során 30 ezer szíriai, zömében kurd menekült át az észak-iraki kurd autonóm területre, és kedden mintegy háromezren várakoztak belépésre a határnál. A menekültek ellátása nagy teherként nehezedik az erbili regionális kurd kormányra, amely ezért napi háromezres kvótát szabott meg a Szíriából érkezők befogadására.

Szíriában a 23 milliós népesség 10 százalékát alkotják a kurdok, többségük a török-iraki határ közé ékelődő északkeleti országrészben. A nagyvárosokban is jelentős a számuk, Damaszkuszban és Aleppóban külön negyedük van.

A szíriai rezsim által régóta elnyomott kisebbség mostanában a szíriai polgárháború következményeként gyakorlatilag autonómiát élvez, mivel Bassár el-Aszad elnök kormányhadserege kivonult ebből az országrészből, a tényleges ellenőrzést átengedte a kurd harcosoknak. Sok szíriai kurd tényleges, jogilag körülbástyázott autonómiát követel észak-iraki mintára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.