Köztük a helyi al-Dzsazírát is

Végleg bezártak négy televíziót Egyiptomban

Az al-Dzsazíra Mubaser Miszr és az Ahrár 25 mellett még két iszlamista tévének kell beszüntetnie működését, az al-Kudsznak (Jeruzsálem arab neve) és az al-Jarmúknak. A bírósági indoklása szerint működésükkel törvényt sértettek.

2013.09.03 13:01MTI

Négy televízió végleges és azonnali bezárását rendelte el kedden a kairói közigazgatási bíróság, köztük az al-Dzsazíra katari hírtévé egyiptomi állomását és a Mohamed Murszi megbuktatott elnök mögött álló iszlamista Muzulmán Testvériség csatornáját - közölte az Ahram Online hírportál.

Az al-Dzsazíra Mubaser Miszr és az Ahrár 25 mellett még két iszlamista tévének kell beszüntetnie működését, az al-Kudsznak (Jeruzsálem arab neve) és az al-Jarmúknak. A bírósági indoklása szerint működésükkel törvényt sértettek.

Az Ahrár 25 és több más iszlamista csatorna sugárzását már néhány órával Murszi július 3-ai elmozdítása és őrizetbe vétele után megszakították. Az al-Dzsazíra az utóbbi időben az ellene folyó kampányra panaszkodott, főként azóta, hogy helyiségeit július 3-án átkutatták egy videó bejátszása miatt, amelyen Murszi - közvetlenül megbuktatása után - az ország egyetlen legitim elnökének mondta magát.

Előzőleg, hétfőn már elsötétült véglegesen egy iszlamista csatorna: az al-Háfez televíziót "a nemzeti egység elleni támadással" és a kopt keresztények elleni gyűlölet szításával vádolták. Az adón gyakran tűntek fel radikális hitszónokok.

Vasárnap kiutasítottak Egyiptomból három független külföldi újságírót, akik az al-Dzsazíra angol nyelvű adásának dolgoztak. A katari műholdas tv két másik munkatársát, az arab nyelven tudósító Abdalláh as-Sámit és az egyiptomi állomás egyik operatőrét, Mohamed Badrt több mint egy hónapja fogva tartják a tévé szerint.

Az egyiptomi hatóságok és a helyi média azzal vádolták az al-Dzsazírát, hogy elfogultan számolt be a Murszi elmozdítását követő véres eseményekről. Ezt az elmarasztalást egyébként a hatóságok kiterjesztették az egész nemzetközi sajtóra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.