Sok kisebb demonstrációt tartottak

Több ezren vonultak az utcákra Egyiptomban

Sok ezren vonultak utcára a Muzulmán Testvériség hívására Egyiptom több városában pénteken, de a demonstrációk mérete jelentősen elmaradt a korábbiaktól, jelezve, hogy a biztonsági erők jelentősen meggyengítették az iszlamista szervezetet.

2013.08.30 16:35MTI

A számos szétszórt megmozdulások egyik legnagyobbikán nagyjából ötezer ember vett részt Kairóban, hogy a Muzulmán Testvériség által támogatott Mohamed Murszi elnököt július 3-án elmozdító és a hatalmat magához ragadó hadsereg főparancsnoka, Abdel-Fattah asz-Szíszi ellen tüntessen.

"A hatalomátvétel terrorizmus! Az emberek a bérgyilkos halálát akarják!" - skandálták a tüntetők asz-Szíszire utalva. A rendőrség Tanta városában és a kairói Szfinx-téren könnygázt vetett be a békés tüntetőkkel szemben.

Az utóbbi helyszínhez vezető utakat szögesdróttal, harckocsikkal és páncélozott járművekkel zárták el a biztonsági erők, miután a Muzulmán Testvériség arra buzdította híveit, hogy tartsanak ülősztrájkot ott. A téren csupán néhány tucat iszlamista gyűlt össze a pénteki ima után.

A megmozdulásokon beszámolók szerint a Muzulmán Testvériség hívei mellett az augusztus 14-i rendőri erőszak áldozatainak hozzátartozói is nagy számban jelentek meg. Aznap több mint ezren vesztették életüket, amikor a rendőrség erőszakkal felszámolta az iszlamisták két táborát a főváros két forgalmas terén, ahol a Muzulmán Testvériség hívei Murszi elmozdítása miatt tartottak ülő tiltakozást.

A tüntetések mérete messze elmaradt a Muzulmán Testvériség korábbi megmozdulásaitól, mivel a biztonsági erők az utóbbi hetekben jelentősen meggyengítették a szervezetet. A hatóságok több mint kétezer iszlamistát letartóztattak, köztük a testvériség számos magas rangú vezetőjét.

A szervezet emiatt nagyrészt a Facebookon volt kénytelen megszervezni és meghirdetni a mostani demonstrációt. A tüntetésektől függetlenül Kairóban két ember - egy rendőr és egy civil - vesztette életét pénteken egy rendőrőrs elleni támadásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.