Egymás cinkosai

Több résztvevős összeesküvés döntötte meg az elnököt

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet főnöke szerint a koptok és az amerikaiak összeesküdtek az egyiptomi hadsereggel Mohamed Murszi iszlamista elnök megbuktatására.

2013.08.03 09:09MTI

Ajman az-Zavahíri erről egy dzsihadista honlapra szombaton feltett hangüzenetben beszélt. "A keresztesek, a laikusok, az amerikanizált hadsereg egymás cinkosa... az öböl menti országok pénzének és egy amerikai összeesküvésnek köszönhetően meg tudták dönteni Mohamed Murszi kormányzatát" - üzente a terrorista vezető, aki azután került a szervezet élére, hogy amerikai katonák 2011 májusában Pakisztánban megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida alapítóját. A "keresztesek" szóval Zavahíri ebben az esetben az egyiptomi kopt keresztényekre célzott, akik a lakosság 6-10 százalékát teszik ki. Ők szerinte "azért támogatták Murszi elmozdítását, hogy kopt államot hozzanak létre Egyiptom déli részén". Az Egyesült Államok az egész világra vonatkozó biztonsági figyelmeztetést adott ki pénteken az al-Kaida jelentette fenyegetés miatt, és a hét végére bezárta 21 követségét és konzulátusát a muzulmán országokban. Amerikai illetékesek a legveszélyesebbnek Jement tartják, ahol bezár a brit képviselet is. A The New York Times péntek éjjel azt az értesülését közölte, hogy az amerikai hírszerzés elektronikus érintkezést észlelt az al-Kaida operatív vezetői között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.