Legkevesebb 25 ember életét veszítette

Irak: fegyveresek támadtak két iraki börtönre, újabb pokolgép robbant

Az iszlamisták a Twitteren és a Honein nevű dzsihádista honlapon azt állították, hogy több ezer fogoly szabadult ki a Tádzsi és az Abu Graíb nevű büntetés-végrehajtási létesítményekből.

2013.07.22 10:13MTI
Fotó: MTI

Ismeretlen fegyveresek támadtak két börtönre Bagdad közelében hétfőre virradóra, de az iraki biztonsági erők visszaverték a támadást - közölte az ország belügyminisztériuma.

A tárca közleménye szerint a biztonsági erők meghátrálásra kényszerítették a támadókat, akiket még mindig üldöznek, és a két helyszínt a hatóságok teljes ellenőrzésük alatt tartják.

Eközben az iszlamisták a Twitter mikorblogon és a Honein nevű dzsihádista honlapon azt állították, hogy több ezer fogoly szabadult ki a Tádzsi és az Abu Graíb nevű büntetés-végrehajtási létesítményekből.

Az iraki fővároshoz közeli Falludzsa lakói közül többen megerősítették, hogy néhány ismerősüknek sikerült megszöknie, és most menedéket keresnek a hatóságok elől.

Bár egyelőre nem tudni pontosan, kik követték el a támadást, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki ága egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy az iraki igazságszolgáltatást veszi célba akcióival.

Legkevesebb 25 ember életét veszítette egy katonai konvoj ellen elkövetett öngyilkos robbantásos merényletben hétfőn kora reggel az észak-iraki Moszulban - közölte a rendőrség.

A merénylő robbanószerrel megrakott gépkocsijával követte a konvojt, és amikor az megállt, felrobbantotta járművét. Az áldozatok többsége katona, de vannak köztük arra járó civilek is. A merényletben legkevesebb 18-an megsebesültek, többségük katona.

Egyelőre nem tudni, hogy ki követte el a támadást, de a merénylet az al-Kaida terrorhálózat módszereire utal.

A hétfői robbantás az Irakot elborító újabb erőszakhullám soron következő állomása volt. Sokan attól tartanak, hogy az ország visszasüllyed a korábbi káoszba, ha a kurdok, síiták és szunniták nem találják meg a hatalommegosztás és békés együttélés biztos módját.

Moszul - az ókori Ninive - vegyes lakosságú nagyváros Bagdadtól 390 kilométerre északra. Az elmúlt időszakban több hasonló robbantásos merénylet színhelye volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.