Irakban

A pokolgépes merénylők a fürdőző gyermekeket sem kímélték

A merénylet - amelyet a Baakúba tartományi székhelyhez közeli al-Saha folyó egy népszerű partszakaszán követtek el az ismeretlen támadók - áldozatai a hatóságok szerint a szunnita közösség tagjai.

2013.07.17 19:16MTI
Fotó: MTI

Legkevesebb három fürdőző gyermek életét oltotta ki egy folyóparton elrejtett pokolgép robbanása Bagdadtól északkeletre - közölték iraki rendőrségi és orvosi források szerdán.

A merényletben, amelyet a Baakúba tartományi székhelyhez közeli al-Saha folyó egy népszerű partszakaszán követtek el az ismeretlen támadók, további három gyermek megsebesült. A hatóságok szerint az áldozatok a szunnita közösség tagjai.

Két nappal korábban Bagdadtól északra, a Tigris folyó egyik partszakaszán négy ember, köztük egy tíz év alatti gyermek életét oltotta ki két becsapódó aknavetőgránát.

A perzselő nyári forróság elől sok iraki család menekül a vízpartokra.

A muzulmán böjti hónap, a ramadán kezdete óta eltelt hét napban legalább 169 iraki vesztette életét öngyilkos merényletek, autóba rejtett pokolgépek robbanása vagy más erőszakcselekmények következtében. A böjti hónap első hetében 2007 óta nem volt ilyen magas a merényletek halálos áldozatainak száma Irakban.

Kedd este legalább hatan haltak meg és 15-en megsebesültek, amikor pokolgép robbant egy szunnita mecset előtt a Bagdadtól 90 kilométerrel északkeletre fekvő Mikdadíja városban. Bagdad néhány szunnita mecsetében az esti imádságokat 45 percről 15 percre rövidítették, hogy csökkentsék a támadások esélyét.

A merényletsorozat az április óta tapasztalható erőszakhullám folytatása, amikor kiéleződtek a feszültségek a siíták vezette kormányzat és a szunnita kisebbség között. A szunniták szerint a síita többségű kormányzat nem kezeli őket egyenlő partnerként, és részrehajló a terrorizmusellenes intézkedések alkalmazásakor is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.