Vallás

Sajnos szinte már nem is számít hírnek: újabb öngyilkos merényletek Irakban

A Bagdadtól 80 kilométerre északkeletre fekvő Mukdadíja városának egyik síita mecsetében egy férfi robbantotta fel magát egy gyászszertartás során.

2013.07.02 07:53MTI
Fotó: MTI

Újabb öngyilkos merényletek történtek hétfőn késő este Irakban. A merényletek legkevesebb 33 halálos áldozatot követeltek.

A hatóságok közlése szerint a Bagdadtól 80 kilométerre északkeletre fekvő Mukdadíja városának egyik síita mecsetében egy férfi robbantotta fel magát egy gyászszertartás során. A merénylet következtében az első jelentések szerint 23 ember vesztette életét.

Ugyancsak öngyilkos merénylet történt a Bagdadtól északra fekvő Bakuba város síita körzetében egy kávéházban. Értesülések szerint legkevesebb 10 embert öltek meg.

A két merénylet elkövetését egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Április eleje óta már több mint kétezren haltak meg erőszakos cselekményekben szerte Irakban. A 2006-2007-es véres szunnita-síita konfliktus óta nem volt ennyi halálos áldozata a felekezetek közötti szembenállásnak az arab országban.

Az iraki szunnita kisebbség úgy érzi, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesítik, amióta külföldi csapatok - az Egyesült Államok vezetésével - megdöntötték Szaddám Huszein diktatúráját, és a síita többség került hatalomra.

A síita-szunnita ellentétet táplálja a szomszédos Szíriában zajló polgárháború, amelyben szunnita lázadók fegyverrel akarják megdönteni a síizmus egyik ágához, az alavita felekezethez tartozó Bassár el-Aszad elnök hatalmát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.