Túz-Húrmátli

Merényletek Irakban - ezúttal türkmének és síiták az áldozatok

A türkmének az állandósult rossz biztonsági helyzet miatt tiltakoztak egy vasárnapi merénylet halálos áldozatainak gyászszertartásán.

2013.06.25 15:36MTI
Fotó: MTI

Kettős öngyilkos merényletet követtek el kedden Észak-Irakban a türkmén kisebbség tagjai ellen; a fővárostól, Bagdadtól délre pedig síita zarándokokat szállító kisbusz mellett robbant pokolgép. A merényletekben legalább tizenhat ember meghalt és több mint félszázan megsebesültek - közölték hivatalos forrásból.

A kettős öngyilkos merénylet az iraki fővárostól, Bagdadtól 200 kilométerre északra fekvő Túz-Húrmátli térségében történt, ahol türkmének az állandósult rossz biztonsági helyzet miatt tiltakoztak egy vasárnapi merénylet halálos áldozatainak gyászszertartásán - közölte a város ideiglenes polgármestere, Tálib al-Bajatli.

A gyászolók egy sátorban gyülekeztek, amikor robbanás történt. Beszámolók szerint a második merénylő az ezt követő zűrzavarban lépett be a sátorba, és hozta működésbe a testére erősített robbanóövet.

A halottak között van a korábbi tartományi kormányzó-helyettes és a politikus két fia. A sátorban tartózkodtak az Iraki Türkmén Front vezetői is.

Túz-Húrmátli és környékének lakossága vegyes, arabok, kurdok és türkmének egyaránt élnek ott.

Bagdadtól 55 kilométerre délre, a 12. ("rejtőzködő") imám, Mehdi születésének évfordulója alkalmából Kerbelába tartó zarándokok busza mellett robbant pokolgép. Mehdi a IX. században gyermekként tűnt el, és a síiták hite szerint egy nap visszatér, hogy igazságot szolgáltasson a Földön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.