Amit szabad Jupiternek...

Az EU biztos kiáll a megbuktatott egyiptomi elnök mellett

Catherine Ashton az új egyiptomi vezetőkkel folytatott megbeszélése után újságíróknak nyilatkozva elmondta, szorgalmazza a jelenleg fogságban tartott Murszi szabadon engedését.

2013.07.17 21:50MTI
Fotó: MTI

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajnálatát fejezte ki szerdán amiatt, hogy egyiptomi látogatása során nem találkozhatott a július elején megbuktatott elnökkel, Mohamed Murszival. Catherine Ashton az új egyiptomi vezetőkkel folytatott megbeszélése után újságíróknak nyilatkozva elmondta, szorgalmazza a jelenleg fogságban tartott Murszi szabadon engedését.

A főképviselő hozzátette, az új vezetés biztosította arról, hogy a volt elnök jól van. A főképviselő az Adli Manszúr ideiglenes elnökkel folytatott találkozót "jónak és hasznosnak" ítélte, amelynek során az "átfogó demokratizálódási folyamatokhoz való visszatérést" is sürgette. Kiemelte emellett, hogy a gazdaság mielőbbi fellendítésére is szükség lenne. Egyiptomban a lakosság egynegyede él a szegénységi küszöb alatt. Az EU-biztos találkozott a Muzulmán Testvériség politikai szárnyához tartozó Szabadság és Igazság Pártjának vezetőivel is.

Az iszlamista párt egyik fő képviselője, Amr Darrag szerint az EU-biztos nem ajánlott megoldást az egyiptomi politikai válságra. Catherine Ashton először látogatott el az afrikai országba azóta, hogy Murszi elnököt megbuktatták. Az Adli Manszúr által ezen a héten kinevezett kormány ellen szerdán ezrek tüntettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.