Szócsata

Törökország nem ismeri el az új egyiptomi kormányt

Letette az esküt kedden az új egyiptomi kormány, amelynek élén Hádzim el-Beblávi közgazdász áll. Máris szópárbajba keveredtek Ankarával.

2013.07.16 21:07MTI
MTI

A testület közel két héttel azután állt össze, hogy a fegyveres erők a tömegtüntetések hatására menesztették Mohamed Murszi elnököt, aki egyoldalúan az iszlamista irányzatot követte.

Az Adli Manszúr ideiglenes elnök előtt lezajlott ceremóniát közvetítette az állami televízió. Beblávi kormányában a fegyveres erők parancsnoka, Abdel-Fattah esz-Szíszi tölti be a védelmi és a hadiipari miniszteri posztot. Ő kulcsszerepet játszott Murszi elnök leváltásában. A külügyek irányítása Nábil Fahmi volt washingtoni nagykövet kezébe került. Egy keresztény tagja is van a kormánynak: Munir Fahri Abdel-Núr belkereskedelmi és ipari miniszter lett. Mohamed Ibrahim belügyminiszter megtartotta a posztját, amelyre még Murszi nevezte ki.

A Muzulmán Testvériség nem küldött képviselőt a kormányba, és közölte, hogy a jövőben sem áll szándékában, ha Murszi nem kapja vissza az államelnöki tisztséget. Szóvivőjük kijelentette: "Ez egy illegitim kormány, illegitim miniszterelnökkel... Nem ismerjük el a hatalmát."

A török külügyminiszter közölte, hogy Ankarában továbbra is Murszit tartják Egyiptom államfőjének. Ahmet Davutoglu azzal érvelt az NTV televízióban, hogy a kairói fordulat dominóeffektust kelthet a térségben, ha nem ítélik el egyértelműen a katonai puccsot. "Akik más országokban vissza akarnak térni a régi rendszerhez azt fogják mondani, hogy ha Egyiptom esetében ezt elfogadták, akkor ők is megtehetik" - jelentette ki.

Kairó még kedden válaszolt, és felszólította Törökországot, hogy ne avatkozzon bele az egyiptomi belügyekbe. "Ankarának tiszteletben kell tartania Egyiptom szuverenitását, és nem szabad beleavatkoznia az egyiptomi ügyekbe" - jelentette ki egy elnöki médiatanácsadó, és hozzátette, hogy "Egyiptom egyetlen országtól sem tűri el a beavatkozást".

A kairói külügyminisztérium ugyancsak reagált: "Ez nyílt beavatkozás" - mondta egy szóvivő, és arra kérte a török vezetőket, hogy a két ország közös érdekeivel foglalkozzanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.