Illegális jövedelmekhez jutott?

Ezúttal egy könyvelési okirat miatt került kínos helyzetbe a spanyol kormányfő

A Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet kedden közzétett felmérése szerint a spanyolok 83 százaléka véli úgy, hogy a politikai pártok az ország legkorruptabb intézményei.

2013.07.09 20:34MTI
Fotó: MTI

A kormányzó spanyol Néppárt (PP) kedden ismét tagadta, hogy vezető politikusai, köztük Mariano Rajoy jelenlegi miniszterelnök illegális jövedelmekhez jutott az 1990-es években.

A konzervatív párt arra reagált, hogy az El Mundo című, jobbközép irányultságú napilap kedden részleteket közölt az állítólagos illegálisan fizetett jövedelemkiegészítéseket igazoló könyvelésből.

A lap közlése szerint a különböző dátumok és nevek mellett bizonyos összegeket feltüntető iratot a PP volt pénztárnoka, Luis Bárcenas készítette, akit múlt csütörtökön helyeztek előzetes letartóztatásba egy olyan korrupciós ügy miatt, amelyben Rajoy neve is előkerült. A Gürtel néven elhíresült ügyben azt próbálja meg bebizonyítani az ügyészség, hogy Bárcenas a múlt évtized végéig mintegy húsz éven keresztül 5-15 ezer euróval egészítette ki - az adóhivatal megkerülésével - számos képviselő, köztisztviselő és más funkcionárius fizetését, mégpedig magáncégektől származó bevételekből. A "titkos könyvelésnek" Rajoy is kedvezményezettje volt.

Az El Mundo számításai szerint az 1997 és 1999 között Jose María Aznar kormányában miniszterként tevékenykedő Rajoy 1998-ban 25 242 eurónak (közel 7,5 millió forintnak) megfelelő juttatást kapott, ami több, mint az akkori miniszteri fizetése, pedig a tárcafizetők jövedelmének kiegészítése tilos volt.

A spanyol kormányfő kedden - csakúgy mint múlt csütörtökön is - cáfolta, hogy feketén jutott volna pénzhez. A PP közleményében jelezte: a pártvezetés és a személyzet fizetésének folyósítása mindig a törvények és a vonatkozó adózási szabályok tiszteletben tartásával történt.

Az ellenzék kedden közölte: nem győzte meg a kormánypárt érvelése, és magyarázatot vár a miniszterelnöktől. Elena Valenciano, az ellenzéki szocialista párt (PSOE) főtitkár-helyettese szerint Rajoynak bíróság előtt kellene elmondania a spanyoloknak az igazságot, és ha kiderül, hogy nem mondott igazat a miniszterként kapott állítólagos jövedelemkiegészítésekkel kapcsolatban, nem maradhat a kormányfői poszton.

A Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet kedden közzétett felmérése szerint a spanyolok 83 százaléka véli úgy, hogy a politikai pártok az ország legkorruptabb intézményei. A TI spanyolországi szóvivője, Alejandro Salas elmondta: egyáltalán nem érte meglepetésként az eredmény. "A spanyolok az újságokból szinte mindennap értesülnek egy korrupciós esetről vagy egy politikus, egy polgármester vagy egy párt újabb megvesztegetési ügyéről" - magyarázta Salas, aki szerint a növekvő munkanélküliség és a tartós gazdasági válság tette különösen érzékennyé a lakosságot a súlyos bizalmi válságot okozó problémára.

A legfelső bíróság adatai szerint Spanyolországban jelenleg országszerte 1661 eljárás folyik politikusok és pártok ellen közpénzek hűtlen kezelése, csalás vagy korrupció miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.