Pénz vagy ajándék az orvosnak

A bukarestiek nagy többsége szerint nem minősül korrupciónak a hálapénz

A bukarestiek több mint 70 százaléka szerint nem minősül korrupciónak, ha egy páciens pénzt vagy ajándékot ad orvosának a hálája jeléül.

2013.06.26 11:26MTI

Ez derült ki a román közigazgatási és politikatudományi intézet (SNSPA) szociológusainak felméréséből, amelyet szerdán közölt a liberális hátterű Adevarul című lap. 

A megkérdezettek csaknem 90 százaléka ezzel szemben korrupciónak tekinti azt, ha az orvos igényli a hálapénzt. Megállapították: a közegészségügyi rendszerben hálapénzt adó bukaresti páciensek átlagosan 34 lejt (2200 forintot) adnak háziorvosuknak és 270 lejt (18 ezer forintot) kórházi kezelőorvosuknak. 

Műtét esetén a páciensek átlagosan 700 lejt (46 ezer forintot) fizetnek a sebésznek, 270 lejt (18 ezer forintot) az altatóorvosnak. A kórházi nővéreknek és asszisztenseknek adott hálapénz 30 és 100 lej (2000 és 6600 forint) közötti összeg között változik, annak függvényében, hogy volt-e műtéti beavatkozás a kórházi beutalás idején. 

A felmérést végző szociológusok kiszámolták, hogy a bukaresti orvosok tavaly 25 millió eurónyi (közel 7,5 milliárd forint) hálapénzt kaptak, vagyis a fővárosban minden felnőtt több mint 10 eurót fizetett pluszba az egészségbiztosítási hozzájárulásán kívül az orvosi szolgáltatásokért. "Világos, hogy egy ördögi körben vergődünk. 

A kötelező egészségbiztosítási hozzájárulásért ingyenes ellátás járna az állami szektorban, de ha kórházba kerülünk, jobbra-balra osztogatjuk a pénzt, mert félünk, hogy elhanyagolnak, mert szégyellünk nem adni, esetleg együttérzésből adunk, mert tudjuk, milyen nevetséges fizetéseket kapnak az orvosok és nővérek, de leginkább azért adunk, mert így szokás, mindenki ad" - vonta le a következtetést Catalin Augustin Stoica szociológus. 

A felmérés a válaszadók lakásán, 900 fős reprezentatív mintán, 3,3 százalékos hibahatárral készült el - írta az Adevarul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.