Pár órával őrizetbe vétele után

Szabadlábra helyezték a korrupcióval vádolt montreali polgármestert

Szabadlábra helyezték Montreal polgármesterét hétfőn, pár órával azután, hogy a québeci tartományi rendőrség korrupcióellenes egysége csalás és korrupció gyanújával őrizetbe vette őt.

2013.06.18 07:12MTI

Michael Applebaumot - aki a nagy többségében francia ajkú városnak 100 év óta az első angol anyanyelvű polgármestere, s aki a tavaly decemberi hivatalba lépésekor a pénzügyi botrányok felszámolását ígérte - az otthonában vették őrizetbe helyi idő szerint hétfőn reggel.
 
A városi elöljárót 14 pontban vádolták meg, egyebek között közpénzek elsikkasztásával, a bizalommal való visszaéléssel és korrupcióval. Néhány órával később azonban szabadon engedték. Távozásakor nem nyilatkozott az újságíróknak. Rendőrségi közlés szerint Applebaum mellett egy másik volt magas rangú hivatalnokot, valamint a montreali tanács egy konzervatív párti tanácsosát is őrizetbe vették. Mindhármuknak októberben kell bíróság elé állniuk. 

A polgármester őrizetbe vétele után a montreali városi tanács közölte, hogy 30 napon belül kinevezik utódját. A rendőrség által nem részletezett, ingatlanügyletekkel kapcsolatos vádak a 2006 és 2011 közötti időszakra nyúlnak vissza, amikor Applebaum még kerületi polgármester volt. Montreal előző polgármestere, Gérald Trambley tavaly novemberben azért mondott le, mert azzal vádolták, hogy szemet hunyt a korrupció és pártjának törvénytelen kiadásai felett. 

Trambley tagadja, hogy bűnös lenne. Montreal egyik elővárosa, Laval polgármestere szintén 2012-ben kényszerült távozásra korrupció gyanúja miatt. 

Québecben, Kanada legnagyobb kiterjedésű tartományában, amely olyan nagyvállalatok otthona, mint a repülő- és vasúti közlekedési eszközök gyártására szakosodott Bombardier, az elmúlt két év során több tartományi és városi előljárót buktattak le szabálytalan szerződések, csúszópénzek és törvénytelen kampányfinanszírozás miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.