Perújrafelvételt rendeltek el

Korrupt olasz csendőrök juttatták börtönba a magyarokat - kártéítésre számíthatnak

Az olasz Legfelsőbb Bíróság perújrafelvételt rendelt el annak a nemzetközi kábítószer-csempészésért elítélt két magyar állampolgárnak az ügyében, akiket korrupt olasz csendőrök juttattak a börtönbe.

2013.05.28 09:47MTI

Még az év vége előtt újratárgyalják a két magyar férfi ügyét, akik a venetói Rovigo börtönében töltik büntetésüket. 

Jelentős kártérítési összegre számíthatnak az ártatlanul cellában töltött évekért - nyilatkozta Massimiliano Scaringella, a két férfi ügyvédje az MTI-nek. 

A most 38 és 45 éves férfit 2008-ban tartóztatták le: a vád szerint a volt Jugoszláviából 1500 Ecstasy tablettát csempésztek Olaszországba. A magyar férfiak már korábban ismertek voltak az olasz hatóságok előtt, mivel Venetóban magyar lányokat futtattak. 

Mindkettőjüket hat év szabadságvesztésre ítélték 2009-ben nemzetközi kábítószer-kereskedelemért. Az ítéletet másod- és harmadfokon is megerősítették. 

A két férfi kezdettől fogva tagadta a vádakat, azt állítva, hogy a rovigói csendőrségnek dolgoztak és a hatóságok kérték meg őket arra, hogy épüljenek be a volt Jugoszlávia és Olaszország közötti droghálózatba, hogy a csendőrség ezt le tudja leplezni. Ezért cserébe a csendőrség szemet hunyt volna a két magyar más ügyei felett.
 
A férfiak beszámolója szerint a falazás sikeres volt, a hatósági akció során azonban őket tartóztatták le és a drog nagy részét az olasz csendőrök tették zsebre. A magyarok szerint mindezt azok a mobiltelefon-kártyák bizonyították, amelyeket a csendőrségtől kaptak, hogy a kábítószer-kereskedőkkel és a hatóságokkal is kapcsolatot tartsanak. A kártyák a letartóztatás során eltűntek. 

A bíróság hihetetlennek minősítette a magyarok verzióját. Egyedül a rovigói ügyészség hitte el a történetet annyira, hogy vizsgálatot is indított, amely végül 4 csendőr letartóztatásához és elítéléséhez vezetett. Az ügyészség a kártyákat is megtalálta. 

A Legfelsőbb Bíróság ezt követően rendelte el a két magyar perének felújítását. "Kitalált történetnek tűnik, de sajnos nem az" - ismerte be Scaringella.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.