Koreai-félsziget

Korea: tárgyalások kezdődtek a keszongi ipari parkról

Az észak-koreai határ közelében található ipari park működése április 8-án állt le, miután Phenjan visszahívta az ott dolgozó 53 ezer munkását. Nem sokkal később Szöul is hazarendelte a munkát felügyelő szakembereit az észak-koreai területről.

2013.07.06 08:58MTI
Fotó: MTI

A keszongi ipari park sorsáról kezdődtek tárgyalások szombaton Észak- és Dél-Korea között a határövezeti Panmindzsonban.

Az észak-koreai határ közelében található ipari park működése április 8-án állt le, miután Phenjan visszahívta az ott dolgozó 53 ezer munkását. Nem sokkal később Szöul is hazarendelte a munkát felügyelő szakembereit az észak-koreai területről. A 123 dél-koreai vállalatot magában foglaló ipari park a két Korea közötti együttműködés fontos szimbóluma volt.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium, amely az Észak-Koreával kapcsolatos kérdésekben illetékes, közölte, hogy a felek egyelőre szakértői szinten folytatják a megbeszéléseket. A párbeszédet Szöul kezdeményezte július 4-én. Phenjan ez alkalommal elfogadta, hogy tárgyaljanak a parkból áprilisban távozásra kényszerített dél-koreai vállalatok kárainak enyhítéséről, akárcsak a termelés felújításáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.