Koreai konfliktus

Phenjan közvetlenül akar tárgyalni Washingtonnal

Az ajánlat néhány nappal azt követően hangzott el, hogy Phenjan az utolsó pillanatban lemondta a múlt héten a tárgyalásait Dél-Koreával.

2013.06.16 10:37MTI
Fotó: MTI

Észak-Korea magas szintű tárgyalásokra szóló ajánlatot tett az Egyesült Államoknak vasárnap.

A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint a tárgyalási ajánlatot az észak-koreai Nemzetvédelmi Bizottság tette közzé. Ennek a bizottságnak tavaly óta Kim Dzsong Un az első elnöke.

Az ajánlatban arra hivatkoztak, hogy a Koreai-félszigeten kialakult feszültség enyhítése, valamint a térség békéjének és biztonságának a garantálása érdekében kezdeményezi Phenjan a magas szintű tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, amely meghatározhatja a tárgyalások helyét és idejét.

Az ajánlat néhány nappal azt követően hangzott el, hogy Phenjan az utolsó pillanatban lemondta a múlt héten azokat a tárgyalásait Dél-Koreával, amelyek az utóbbi két évben az első közvetlen hivatalos eszmecserét jelentették volna a két Korea képviselői között.

Phenjan a vasárnap előterjesztett ajánlatában úgy fogalmazott, hogy amennyiben az Egyesült Államok valóban érdekelt a térség békéjének és biztonságának a garantálásában, valamint a feszültség enyhítésében, akkor nem támaszt előfeltételeket a tárgyalásokhoz. Az észak-koreai ajánlatban ehhez hozzáfűzték, hogy az amerikai-észak-koreai tárgyalásokon számtalan kérdést tekinthetnének át. Phenjan azt állította, hogy leszerelési kérdésekről is tárgyalni akar, hozzátéve, hogy a világnak atomfegyvermentesnek kellene lennie, beleértve Dél-Koreát is. Felvetették, hogy hivatalos békemegállapodást kellene aláírni az Egyesült Államokkal, és az hivatalosan is befejezetté tenné az 1950-53-as koreai háborút.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.