Május 9-én szöktek el

Hazatoloncolták a Laoszba menekült kilenc észak-koreai fiatalt

Az észak-koreai törvények szerint a disszidensek büntetése legalább öt év kényszermunka, de akár életfogytig tartó szabadságvesztés sőt halálbüntetés is lehet.

2013.05.31 09:15MTI
Fotó: MTI

A laoszi hatóságok visszatoloncolták Észak-Koreába a sztálinista állam kilenc menekült állampolgárát. Jogvédő szervezetek pénteken Dél-Koreában tiltakoztak Laosz szöuli nagykövetségénél, mert a visszaküldött 15-23 év közötti fiatalokat valószínűleg megkínozzák, és súlyos büntetést kapnak.

A hét férfi és két nő május 9-én szökött el Észak-Koreából. Egy héttel később fogták el őket a laoszi hatóságok, és Kínán keresztül visszatoloncolták őket a világtól elzárt diktatórikus országba, hiába kérte a dél-koreai kormány Pekingtől, hogy ne tegye ezt.

A Koreai háború óta 25 ezer észak-koreai menekült jutott el Dél-Koreába, tavaly valamivel több mint 1500-an érkeztek. Többségük Kínában vagy valamelyik délkelet-ázsiai országban - Laoszban, Thaiföldön, Vietnamban - rejtőzött, és onnan utazott a Koreai Köztársaságba.

Az észak-koreai törvények szerint a disszidensek büntetése legalább öt év kényszermunka, de akár életfogytig tartó szabadságvesztés sőt halálbüntetés is lehet, az eset súlyosságától függően. Jogvédők szerint gyakorlat, hogy az elfogott disszidenseket megkínozzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.