Megbékélési bizottság

Korea: helyreáll a forródrótkapcsolat a két ország között

Észak-Korea helyreállítja a Dél-Koreával létesített forródrótkapcsolatát, amelyet a kétoldalú feszültség növekedésének idején, márciusban szakított meg.

2013.06.07 08:30MTI
Fotó: MTI

A hírt az úgynevezett megbékélési bizottság jelentette be pénteken.

A forródrótot, amely hivatalosan humanitárius célokat szolgál, diplomáciai kapcsolatok hiányában hozták létre rendkívüli fejlemények esetére, de három hónappal ezelőtt Phenjan megszüntette rajta a kommunikációs lehetőséget.

Észak-Korea csütörtökön - a 2000. június 15-én elfogadott közös nyilatkozat közelgő évfordulójára hivatkozva - váratlanul hivatalos tárgyalási ajánlatot tett Dél-Koreának a megromlott viszony rendezése érdekében.

Az ajánlatot Szöul szinte azonnal elfogadta, és azt javasolta, hogy a jövő héten tartsanak miniszteri szintű megbeszélést a dél-koreai fővárosban.

Ez utóbbival viszont a pénteki jelentések szerint Észak-Koreának fenntartásai vannak. Phenjan szerint a miniszteri találkozó előtt szakértői egyeztetést kellene tartani, és nem Szöulban, hanem a határövezetben fekvő keszongi parkban. Ezt a megbeszélést Észak-Korea elképzelései szerint már vasárnap megtarthatnák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.