Szöul kérésére

Ismét él a két Korea közti forródrótkapcsolat

Szöul kérésének eleget téve Phenjan helyreállította szerdán a két Korea közötti forródrótkapcsolatot, továbbá belegyezett abba is, hogy a dél-koreai üzletemberek visszatérjenek az áprilisban bezárt keszongi ipari parkba.

2013.07.03 19:14MTI

A forródrótot - amelyet a diplomáciai kapcsolatok hiányában 1971-ben hoztak létre - Észak-Korea márciusban, a két ország közötti feszültség növekedése idején szakította meg. 

Phenjan június elején jelentette be, hogy helyre fogja állítani az elsősorban humanitárius célokat szolgáló forródrót működését. Az észak-koreai határ közelében, Keszongban található ipari park működése április 8-án állt le, miután Phenjan visszahívta az ott dolgozó 53 ezer munkását. Nem sokkal később Szöul is hazarendelte a munkát felügyelő szakembereit az észak-koreai területről. 

A 123 dél-koreai vállalatot magában foglaló ipari park a két Korea közötti együttműködés fontos szimbóluma volt. Phenjan szerdán a Szöulnak címzett hivatalos közleményben bejelentette: a dél-koreai vállalatok dolgozói visszamehetnek a keszongi telephelyekre, és ott óvintézkedéseket tehetnek annak érdekében, hogy az esős időszak miatt ne keletkezzenek károk a gyárakban. 

A francia hírügynökség véleménye szerint a szerdai fejlemények a két Korea közötti megbékélés újabb jeleként értelmezhetők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.