Murszi mellett

"Egymillióan az erőszak ellen" - tüntetés Kairóban

"Egymillióan az erőszak ellen" jelszó alatt több tízezren gyűltek össze pénteken Kairóban az elnöki palota közelében, hogy támogatásukról biztosítsák az államfőt.

2013.06.21 17:16MTI

A demonstráció válasz a Murszi lemondását követelő ellenzéki csoportok által az elnök hivatalba lépésének közelgő, június 30-i évfordulójára tervezett demonstrációra. 

Az egyiptomi főváros egyik fő sugárútján egybegyűlt tömeg Murszi képmását a magasba tartva, és a Koránból részleteket idézve fejezte ki az államfő iránti rokonszenvét. A gyűléssel egy időben vallási rendeleteket (fatva) adtak ki a Murszit is tagjai között tudó Muzulmán Testvériséggel szimpatizáló imámok, amelyekben zöld jelzést adtak az ellenzékiekkel való szembeszállásra, "vallási háborúnak" címkézve a kilátásba helyezett kormányellenes tüntetést. 

A Murszi távozását követelő ellenzéki csoportok azzal vádolják a kairói vezetést, hogy módszeresen magához ragadja a hatalmat, kizárva az ország irányításából a liberálisokat, a szekuláris csoportokat, sőt, még az ultrakonzervatív szalafistákat is. 

A június 30-i akció szervezői csütörtökön bejelentették: már 15 millióan írták alá azt a petíciót, amelyben Murszi lemondását és előre hozott elnökválasztást követelnek. Az államfő szimpatizánsai szerint a választásokat elvesztő ellenzék célja, hogy utcai tüntetéseken keresztül érvényesítse akaratát. Murszi elnökségének első évét politikai viharok jellemezték, amelyek során egyre inkább kirajzolódott az ország - részben vallási törésvonal mentén való - mély megosztottsága. 

A belpolitikai bizonytalanság a befektetőket és a turistákat is elriasztotta az észak-afrikai országból, ahol a vészesen apadó devizatartalék és a növekvő munkanélküliség mellett az egyre gyakoribbá váló üzemanyaghiány és áramszünetek is fokozzák a Murszi-ellenes hangulatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.