Folytatódó tüntetések

Bulgária forrong

Bulgáriában múlt pénteken kezdődtek a tiltakozások, amikor kiderült, hogy Deljan Peevszki médiamogul került a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség (DANSZ) élére.

2013.06.20 04:24MTI

Ismét ezrek tüntettek szerda este Szófiában és több más bolgár városban követelve a Plamen Oresarszki miniszterelnök vezette kormány lemondását. Ezzel az interneten szervezett tüntetések immár hatodik napja folytatódtak. Bulgáriában múlt pénteken kezdődtek a tiltakozások, amikor kiderült, hogy Deljan Peevszki médiamogul került a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség (DANSZ) élére.

A tiltakozások hatására Peevszki kinevezése után egy nappal le is mondott, a parlament pedig szerda délelőtt hivatalosan is visszavonta megbízatását. Ennek ellenére a tüntetések folytatódtak. Oresarszki szerdán a parlamentben ismét elutasította a lemondását célzó követeléseket, azokat felelőtlennek nevezte, és azt hangoztatta, hogy távozása semmit nem oldana meg.

A májusban hatalomra került korábbi pénzügyminiszter szerint ehelyett azzal kell foglalkozni, hogy Bulgáriában több ágazat is az összeomlás szélén áll, így például az energetika és az egészségügy rendszere. Mindennek ellenére - mint egy friss felmérésből kitűnt - a lakosság 85 százaléka támogatja a tiltakozó akciókat. Szófiában szerda este a tüntetők előbb a kormány, majd a parlament épülete előtt tiltakoztak.

Roszen Plevneliev államfő a hét elején a parlamenti pártoknak azt javasolta, hogy június 20-án, a nemzetbiztonsági konzultatív tanács keretében vitassák meg a politikai válság megoldásának tervét. Plevneliev hangoztatta, megcsappant a bizalma a kormány iránt, de ez nem azt jelenti, hogy alkotmányos jogköre keretében ne lenne kész az együttműködésre.

A májusi választásokon második helyen befutó szocialistáknak és a török kisebbség velük koalícióra lépett pártjának (DPSZ) összesen 120 képviselője van a parlamentben. A korábban kormányzó, jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt bár első helyen végzett, nem tudott kormányképes koalíciót alakítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.