Tüntetés

"Maffia!" - Ezrek tüntettek Bulgáriában az új biztonsági főnök miatt

A 33 éves, DPSZ-tag Peevszki kinevezését 116:87 arányban szavazták meg a képviselők, egy képviselő tartózkodott. Peevszki volt az egyedüli jelölt a posztra, a szavazást nem előzte meg vita.

2013.06.15 05:36MTI

Ezrek tüntettek péntek eset Bulgáriában amiatt, hogy a parlament aznapi jóváhagyásával a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség (DANSZ) élére került Deljan Peevszki médiamogul. "Maffia!", "Mondjon le!" - kiabálták a tüntetők a kormány épülete előtt Szófiában, s hasonló megmozdulás volt Várnában is. A tüntetők azt követelték, hogy a szocialisták és a török kisebbség érdekeit képviselő párt (DPSZ) támogatását élvező kormány vonja vissza az új biztonsági főnök kinevezését.

Emlegették a kormány és az oligarchák összefonódását is, s előre hozott választások kiírását sürgették. A 33 éves, DPSZ-tag Peevszki kinevezését 116:87 arányban szavazták meg a képviselők, egy képviselő tartózkodott. Peevszki volt az egyedüli jelölt a posztra, a szavazást nem előzte meg vita. Roszen Plevneliev köztársasági elnök felszólította a parlamentet, hogy "azonnal" vonja vissza döntését, mert a lépésnek "hosszú távon negatív következményei" lehetnek Bulgáriára nézve.

Plevneliev a jövő hétre a bolgár nemzetbiztonsági tanácsot is összehívta Peevszki kinevezésének megvitatására. Peevszki és anyja, Irena Kraszteva országos lapok és televíziós állomások, internetes portálok és egy nagy lapterjesztő cég felett gyakorol hatalmat. Peevszki kinevezésének bírálói egyebek között azt hangoztatják, hogy az új poszt és Peevszki médiavilágban játszott igen befolyásos szerepe összeegyeztethetetlen. A médiabirodalom 2009-től 2013-ig Bojko Boriszov miniszterelnököt és jobbközép pártját, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) pártot támogatta, de a májusi parlamenti választási kampány során ellene fordult.

A GERB megnyerte ugyan a választásokat, de nem tudott koalíciós kormányt alakítani. Ezek után a választás Plamen Oresarszki gazdasági szakemberre esett, akinek kormánya élvezi a szocialisták és a DPSZ támogatását. A DPSZ megkerülhetetlen ebben a konstellációban. Oresarszki állítólag arra figyelmeztette a szocialista képviselőcsoportot, hogy amennyiben nem támogatja Peevszki kinevezését, a kormány megbukik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.