Cvetan Cvetanov

Törvénytelen lehallgatások - Bulgáriában vádat emeltek a volt belügyminiszter ellen

A bolgár közszolgálati rádió szerint Cvetanovot azzal vádolják, hogy belügyminiszterként 2009 és 2013 között "nem ellenőrizte megfelelően a lehallgatási eszközök használatát".

2013.06.12 18:45MTI
Fotó: MTI

Vádat emeltek szerdán Bulgáriában Cvetan Cvetanov volt belügyminiszter ellen politikusok és üzletemberek telefonbeszélgetéseinek törvénytelen lehallgatása miatt.

A bolgár közszolgálati rádió szerint Cvetanovot azzal vádolják, hogy belügyminiszterként 2009 és 2013 között "nem ellenőrizte megfelelően a lehallgatási eszközök használatát".

A lehallgatási ügyben március végén kezdett vizsgálódni az ügyészség, miután Szergej Sztanisev, a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) elnöke tájékoztatta a szervezetet: tudomása szerint Cvetanov minisztersége alatt törvénytelenül hallgattak le üzletembereket és politikusokat, köztük Roszen Plevneliev köztársasági elnököt és Krisztalina Georgieva bolgár EU-biztost.

Az ügyben áprilisban vádat emeltek négy volt rendőrségi vezető ellen. Május végén pedig az ügyészség kérvényezte Cvetanov mentelmi jogának felfüggesztését arra hivatkozva, hogy a belügyminisztériumban "a volt tárcavezető tudtával sértették meg a lehallgatási eszközök használatára vonatkozó szabályokat".

A lehallgatási botrány központi téma volt a május 12-én tartott előre hozott választás előtti kampányban is, hiszen Cvetanov a februárban lemondásra kényszerült kormányfő pártjának, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű pártnak a kampányfőnöke volt.

Menko Menkov, a volt belügyminiszter ügyvédje közölte, hogy meglepődtek a vádemelésen, mert az ügyészség nem mutatott fel "semmiféle bizonyítékot" az ügyben. Menkov védence ártatlanságát hangsúlyozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.