Bizonyítékokat követel a szír elnök

"Európa megfizet, ha a szír lázadókat támogatja" - Aszad fenyeget

"Ha Párizs, London vagy Washington a legparányibb bizonyítékkal is rendelkezik állításai igazolására, azt be kellene mutatnia a világ előtt".

2013.06.17 21:22MTI
Fotó: MTI

Bassár el-Aszad szíriai elnök figyelmeztette az európai országokat: ha Washington politikáját követve fegyvereket szállítanak a szíriai felkelőknek, akkor ennek meg fogják fizetni az árát. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap keddi számában megjelenő, de hétfőn már előzetesen ismertetett interjújában Aszad azt mondta, egy ilyen lépés a terrorizmus elterjedéséhez vezet a kontinensen.

Az elnök először nyilatkozott azóta, hogy az Egyesült Államok múlt héten bejelentette a lázadók katonai megsegítését. Aszad az interjúban azt hangoztatta, hogy Európa számára nincs más alternatíva, csak az, hogy együttműködjön a szíriai állammal, még ha ez nincs is ínyére. Az elnök közvetve elutasította azokat a francia, brit és amerikai állításokat, amelyek szerint a szíriai kormány vegyi fegyvereket vetett be.

"Ha Párizs, London vagy Washington a legparányibb bizonyítékkal is rendelkezik állításai igazolására, azt be kellene mutatnia a világ előtt" - jelentette ki, azt azonban nem cáfolta, hogy országa rendelkezik vegyi fegyverrel. "Nem állítottuk azt, hogy rendelkezünk vegyi fegyverrel, de nem mondtuk azt sem, hogy nem rendelkezünk ilyen fegyverrel" - fogalmazott az elnök, aki ugyanakkor megerősítette, hogy az ENSZ ellenőreit nem engedik be Szíriába. Mindezt azzal indokolta, hogy a helyszíni ellenőrzés engedélyezése lehetővé tenné számukra olyan szíriai biztonsági titkok feltárását, amelyeknek semmi közük a fegyverarzenálhoz.

Aszad azt állította, hogy Szíria kész a tárgyalásokra az Egyesült Államokkal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával, csakúgy mint "bábjaikkal", Törökországgal, Katarral és Szaúd-Arábiával. Az elnök megerősítette, hogy nem áll szándékában távozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.