"Zűrzavar"

USA-beavatkozás Szíriában? - Obama mérlegel

"Az elnök felülvizsgálja és mérlegeli, hogy milyen más lehetőségek állnak az ő, illetve az Egyesült Államok, valamint a szövetségesek és a partnerek rendelkezésére további kiegészítő lépések megtétele érdekében

2013.06.14 03:45MTI
Fotó: MTI

Barack Obama amerikai elnök aggodalommal figyeli a szíriai helyzet romlását és azt mérlegeli, hogy milyen további lépéseket tehet az ügyben - jelentette ki csütörtökön Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. "Az elnök felülvizsgálja és mérlegeli, hogy milyen más lehetőségek állnak az ő, illetve az Egyesült Államok, valamint a szövetségesek és a partnerek rendelkezésére további kiegészítő lépések megtétele érdekében" - mondta Carney.

A szóvivő hangoztatta, hogy az elnök olyan döntést kíván hozni, amely a legjobban megfelel az Egyesült Államok érdekeinek. Carney szerint Obama "üdvözli" Bill Clinton volt elnök tanácsait Szíriával kapcsolatban. Clinton a héten kijelentette: Obama azt kockáztatja, hogy "teljesen bolondnak" fogják nézni, ha nem avatkozik be katonai eszközökkel Szíriában.

"Vannak, akik azt mondják, hogy oké, figyeljük meg, mi ez a nagy zűrzavar és maradjunk ki belőle. Úgy gondolom, hogy ez nagy hiba" - jelentette ki Clinton a minap John McCain republikánus szenátornak a McCain Intézet egy New York-i rendezvényén. A volt elnök az általa elrendelt koszovói beavatkozással kapcsolatban tette ezt a megjegyzést. Bill Clinton ugyanakkor nem állt ki a katonai beavatkozás egyik formája mellett sem. McCain a maga részéről a repüléstilalmi övezetek létrehozását és a szíriai kormányellenes erők egy részének felfegyverzését szorgalmazza.

A Fehér Ház eddig többször jelezte, hogy minden eshetőségre kész Szíriával kapcsolatban, de mindeddig nem szánta rá magát a beavatkozásra. Az amerikaiak többsége ellenzi az esetleges szíriai szerepvállalást. Washington eddig "halált nem okozó" eszközök szállításával támogatta a szíriai kormányellenes erőket és a Szíria elleni kereskedelmi embargó több, az újjáépítést és a közellátást akadályozó rendelkezését feloldotta az ellenzék által ellenőrzött területek vonatkozásában. Szakértők kormánytisztviselők nyilatkozataiból arra következtetnek, hogy Washingtonban ismét komolyan mérlegelik a felkelők felfegyverzését.

Carney csütörtöki sajtótájékoztatóján egyebek mellett kitért a törökországi helyzetre is és hangsúlyozta, hogy az ankarai kormánynak meg kell védelmeznie az önkifejezés és a gyülekezés jogát és nem büntetheti azokat, akik élnek ezekkel a jogokkal. "Törökország közeli barátunk és szövetségesünk és elvárjuk a török kormánytól, hogy védelmezze meg ezeket az alapvető jogokat" - hangoztatta a szóvivő. Carney elmondta, hogy John Kerry külügyminiszter beszélt török partnerével a tüntetések ügyében és hogy a kérdéssel kapcsolatban az Egyesült Államok több csatornán keresztül is kapcsolatban áll Törökországgal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.