Ideggáz bevetés Aleppóban

Amerikai ENSZ nagykövet: kétszer vetett be szarin ideggázt a szíriai kormány

A gázt március 19-én és április 13-án vetették be Aleppó két különböző városnegyedében.

2013.06.14 21:43MTI
Fotó: MTI

A szíriai kormány kétszer vetetett be szarin ideggázt Aleppóban, mégpedig márciusban és áprilisban - állította Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet pénteken a világszervezet székhelyén. Az AP jelentése szerint a két támadás részleteiről a diplomata levélben tájékoztatta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt. Abban az olvasható, hogy az említett gázt március 19-én és április 13-án vetették be Aleppó két különböző városnegyedében.

A levél szerint a kormányerők ismeretlen összetételű vegyi anyagot használtak május 23-án Adra városában (a szíriai ellenzéki erők szerint rakéta-sorozatvetőkből vegyi töltettel lőtték a hadsereg egyik laktanyáját ostromló lázadókat), valamint május 14-én a Qasr Abu Samrah elleni támadás idején.

A levélben van egy amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozó állítás is, amely szerint a szíriai kormány tavaly kisebb méretekben többször is bevetett az ellenzéki erők ellen vegyi fegyvert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.