Lesznek következmények

Szíria: fordulópont a harci helyzetben

"Ahhoz, hogy a felek tárgyalhassanak, nem lehet az egyik túl gyenge pozícióban, a másik pedig túl erős helyzetben".

2013.06.12 05:26MTI
Fotó: MTI

"Fordulópontnak" nevezte a szíriai háborúban kialakult harci helyzetet kedden a francia külügyi szóvivő, amelynek következtében tájékoztatása szerint újra megkezdődtek az "eszmecserék" az ellenzék felfegyverezéséről. "Vannak következményei annak, ami Kuszeirben történt és annak, ami Aleppónál kialakulóban van" - mondta Philippe Lalliot párizsi sajtótájékoztatóján.

A szóvivő arra utalt, hogy a szíriai hadsereg megkezdte hétfőn az offenzívát az északi nagyváros, Aleppó és a környéke ellen, miután az ország középső részén pár napja legyőzte a felkelőket. A szíriai állami sajtó hétfőn képeket közölt a múlt szerdán elfoglalt Kuszeirről, ahol Bassár el-Aszad elnök képével ünneplő embereket mutattak. Kuszeir és Aleppó után egyes vélemények szerint a központi Homsz tartomány "megtisztítása" következik. A francia szóvivő hozzátette: "Fordulóponthoz ért a háború Szíriában. Milyen következetést vonunk le belőle?

Mit tehetünk ilyen feltételek között a szíriai fegyveres ellenzék megerősítésére? Erről folynak eszmecserék a partnereinkkel, az amerikaiakkal, a szaúdiakkal, a törökökkel és másokkal. Nem hagyhatjuk az ellenzéket a jelenlegi helyzetben". A szóvivő szerint Franciaország számára a legfőbb következtetés az, hogy "még erősebbre kell fűzni a már eddig is szoros szálakat a szíriai ellenzéki koalícióval". "A kérdés az, hogy tovább lépünk-e és szállítunk-e fegyvereket?

Ez egy olyan kérdés, amelyre egyelőre nincs válaszunk" - hangsúlyozta Lalliot. Elmondta, hogy a francia diplomácia egyik képviselője szombaton Törökországban találkozik Szalim Idrisszel, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) parancsnokával. Az EU-külügyminiszterek május 27-én feloldották a közel-keleti országba irányuló fegyverexport tilalmát. Ugyanakkor egy politikai nyilatkozatban, amelynek nincsenek jogi következményei, kijelentették, hogy augusztus 1. előtt nem szállítanak fegyvert Szíriába, esélyt hagyva a diplomáciai megoldásnak. "Kuszeir eleste és a folytatás, ami kirajzolódni látszik, radikálisan új elem" - hívta fel a figyelmet a francia szóvivő.

A fegyverszállításról még nem született meg a döntés, de "az eszmecserék és viták tárgya a Kuszeirben történtekre való tekintettel" - tette hozzá. A szíriai rezsim által a lázadók ellen indított offenzívákra aközben került sor, hogy megkezdődtek az előkészítő tárgyalások egy második genfi nemzetközi békekonferenciáról a szíriai rendezés érdekében. "Az egyik fél tartós és mély megroppanása nem kedvez a konferencia megtartásának" - jelezte a szóvivő.

Megerősítette ugyanakkor, hogy a nemzetközi közösség továbbra is elsősorban politikai megoldással szeretné rendezni az elmúlt két évben közel 100 ezer áldozatot követelő konfliktust.

"Ahhoz, hogy a felek tárgyalhassanak, nem lehet az egyik túl gyenge pozícióban, a másik pedig túl erős helyzetben" - vélte Lalliot. A gyengébb helyzetben lévő és megosztott szíriai ellenzék jelenleg nem támogatja a Washington és Moszkva által szorgalmazott békekonferencia megtartását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.