Szíria: Tisztek és tábornokok léptek le

Ilyen tömegesen még soha sem dezertáltak szíriai tisztek

Törökországba szökött 71 szíriai katonatiszt, köztük hat tábornok - közölte szombaton egy török katonai forrás.

2013.06.15 16:39MTI

Szökésük oka nem ismeretes, de összefüggésben lehet azzal az amerikai döntéssel, hogy felfegyverzik a damaszkuszi rendszer Nyugathoz húzó ellenzékét, miután Washington szerint a kormányerők többször is vegyi fegyvert vetettek be a felkelők ellen, amivel Szíria átlépett egy határvonalat.

A tisztek egy több mint kétszáz fős csoport részeként érkeztek Reyhanli határvárosba, ahonnan egy szíriai katonák számára felállított külön táborba vitték őket. Azt nem közölték, hogy milyen alakulattól távoztak, és mikor érkeztek Törökországba.

A szíriai tüzérség szombaton a Damaszkusz környékén lévő ellenzéki állásokat ágyúzta, s a légierőt is bevetette. A csapások a keleti Dzsobar és Barzé kerületekre zúdultak, de egy déli negyedet is célba vettek. A felkelők a nap mint nap megismétlődő támadások ellenére kitartanak ezeken a pontokon.

Harcok folynak a központi Homsz tartományban és ugyanilyen nevű központjában, valamint az északi nagyvárosban, Aleppóban is, amely ellen offenzíva indult a hét elején. A déli Deir ez-Zórban a felkelők katonai tanácsa két zászlóaljat bízott meg azzal a feladattal, hogy elejét vegye a vallási közösségek közötti incidenseknek. A környék egyik faluját kedden szunnita felkelők foglalták el, és lemészároltak hatvan síita lakost.

Egy Londonban működő jogvédő csoport szerint a szíriai fegyveres erők tavaly december óta az ország öt térségében, összesen 13 alkalommal vetettek be vegyi fegyvert, 57 embert öltek meg vele, és 508-at betegítettek meg. Legutóbb június 9-én alkalmazták Damaszkusz térségében a Szabad Szíriai Hadsereg ellen. A Szíriai Emberi Jogi Hálózat a túlélőktől és kórházi forrásoktól szerezte értesüléseit. Adatgyűjtése nagy nehézségekbe ütközött, mert a damaszkuszi kormány akadályozta a munkájukat, és üldözte tagjait. A szervezet közölte: arra nem találtak példát, hogy felkelők alkalmaztak volna vegyi fegyvert.

Vigyázat, felkavaró videó!!!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.