Észak-Írország

G8 előtt: Obama a politikai megosztottságról

Obama kiemelte, hogy az ulsteri szektariánus villongások lezárását célzó 1998-as nagypénteki egyezmény óta még csak másfél évtized telt el, de a katolikusok és a protestánsok immár évek óta koalícióban kormányozzák Észak-Írországot.

2013.06.17 13:45MTI
Fotó: MTI

A politika által szított megosztottság lehetetlenné teszi a társadalmi szintű együttműködést, és az Észak-Írországban elért megbékélés jelentőségét éppen ez adja - mondta hétfőn Belfastban az amerikai elnök.

Barack Obama, aki a nyolc legnagyobb ipari hatalom (G8) hétfőn kezdődött észak-írországi csúcstalálkozójára érkezett a tartomány fővárosába, hivatalos programja első mozzanataként 1800 tizenéves fiatalból álló közönség előtt mondott beszédet, méltatva a katolikus és a protestáns közösség által az elmúlt 15 évben megtett utat.

Obama kiemelte, hogy az ulsteri szektariánus villongások lezárását célzó 1998-as nagypénteki egyezmény óta még csak másfél évtized telt el, de a katolikusok és a protestánsok immár évek óta koalícióban kormányozzák Észak-Írországot.

Az elnök az észak-írországi megbékélési folyamat ütemét illusztrálandó hangsúlyozta, hogy az amerikai társadalom még a több százezer emberéletet kioltó polgárháború után egy évszázaddal sem volt teljesen egységes. Felidézte, hogy még az ő gyermekkorában is sok amerikai városban külön nyilvános ivókutak, éttermi kiszolgálópultok és mosdók voltak feketék és fehérek számára, sőt néhány szövetségi államban az ő szülei sem köthettek volna törvényesen házasságot.

"Közvetlen tapasztalatok alapján tudom, hogy a politika milyen mértékben alkalmas a társadalom megosztására és az együttműködés akadályozására" - mondta belfasti beszédében Obama, hozzátéve: éppen ezért csodálattal adózik az észak-írországi kormány és a törvényhozás által a hatalommegosztáson alapuló kormányzás működőképessé tételére tett erőfeszítések előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.