Börtönbüntetést szabtak ki Rómában

Terrorista szervezkedés a G8-as csoport ellen: három embert elítéltek

Szabadságvesztésre ítélt egy római bíróság hétfő este három férfit, akiket terrorista szervezkedéssel és a G8-as csoport 2009-es olaszországi csúcstalálkozójának résztvevői elleni merényletkísérlettel vádoltak meg.

2011.11.22 07:40MTI

A három elítéltre négy és fél, hét és fél, illetve nyolc és fél évi börtönbüntetést róttak ki. Az ügyészek ennél jóval súlyosabb büntetéseket kértek.
   
A nyomozás bizonyította, hogy a szélsőbaloldali nézeteket valló személyek több társukkal az egykori Vörös Brigádok terrorista szervezet mintájára szerveztek fegyveres csoportot. Szellemi vezetőjük, Luigi Fallico a múlt évben a vizsgálati fogságban elhunyt.
   
A G8-as csúcsot 2009 nyarán L,Aquilában rendezték meg. Eredetileg Szardínia lett volna tanácskozás helyszíne, a csúcsot a 2009 áprilisában a közép-olaszországi várost és környékét megrázó pusztító erejű földrengés miatt helyezték át a katasztrófa sújtotta övezetbe, hogy a résztvevők ezzel is kifejezzék együttérzésüket a kárvallottakkal.
   
A szélsőbaloldali Vörös Brigádok az 1970-es és 1980-as években terrorakcióival rettegésben tartotta Olaszországot, közéleti személyiségek elrablásával és politikusok meggyilkolásával vált hírhedtté. A csoport nevéhez fűződő legismertebb politikai gyilkosság Aldo Moro olasz miniszterelnök elrablása és kivégzése volt 1978-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.