"A rendőrséget lefejezték"

Elítélték az olasz rendőrség vezetőit a 2001-es G8-as csúcson való brutális fellépés miatt

A 2001-es genovai G8-as csúcson történt brutális rendőri fellépésért az olasz semmítőszék huszonöt rendőr ellen hozott ítéletet erősített meg.

2012.07.06 13:15MTI

Tizenegy év után lezárult a tüntetők és a rendőrök harca. A rendőrséget lefejezték - kommentálta az olasz sajtó a semmítőszék döntését.

A testület megerősítette a 2010-es másodfokú ítéletet, mely huszonöt rendőrt ítélt börtönbüntetésre, közöttük a rendőrség öt azóta is magas beosztású vezetőjét.

A legmagasabb büntetést, öt év börtönt, Vincenzo Canterini kapta, a római rendőrség operatív osztályának eddigi vezetője kapta. Négy évre ítélték Francesco Gratterit, a rendőrség bűnüldözési főosztályának a vezetőjét.

Állásukból azonnali hatállyal felfüggesztették őket, mivel az ítélet öt év közhivatal viselésétől való eltiltást is tartalmazott. További kilenc rendőrt felmentettek. "Fájdalmas ügyre került pont. Az ítéletet tiszteletben kell tartani" - hangoztatta Annamaria Cancellieri belügyminiszter. Hangsúlyozva, hogy az ítélet bizonyítja, hogy az olasz rendőrség továbbra is "a biztonság és a demokrácia garanciája" kíván maradni.

"Precedens nélküli, hogy az olasz rendőrség ilyen magas képviselőit ítélte el a bíróság" - hangoztatta Vittorio Agnoletto, a Genovai Szociális Fórum egykori szóvivője hozzátéve, hogy 2001 az "olasz demokrácia gyászos fejezete volt". 2001. július 21-én éjszaka négyszáz rendőr rohamozta meg a genovai Diaz iskola épületét, melyben a városban zajló G8-as csúcstalálkozó ellen tüntető fiatalok aludtak. Hatvan olasz és külföldi tüntető szenvedett súlyos testi sérülést. Az olasz bíróság első fokon 13 rendőrt ítélt el összesen hatvanöt évre. Másodfokon 25 rendőrt ítéltek el 98 évre a rendőrség vezetőivel együtt. Ezt erősítette meg a semmítőszék.

Gianni De Gennaro akkori olasz országos rendőrparancsnokot felmentették.

Tíz tüntető ellen is vádat emeltek: az ítélet július 13-án várható. Az ügyészség összesen száz év börtönt kért rájuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.