Kiterjedt megfigyelés

Számítástechnikai fejlesztések tették lehetővé a titkos adatgyűjtést

Az elmúlt évek jelentős számítástechnikai és szoftveres fejlesztései tették képessé az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) arra, hogy a korábbinál sokkal nagyobb mennyiségű telefonos, internetes és pénzügyi adatot legyen képes kiértékelni.

2013.06.10 18:59MTI

Az amerikai Szilíciumvölgyben kidolgozott új szoftverek, köztük a kulcsfontosságúnak tartott, Hadoop elnevezésű program alkalmazása lehetővé tette az adatokkal addig túlterhelt hírszerző szolgálatok számára, hogy a korábbi kapacitásgondjaikon felülemelkedve, nagy mennyiségű információt elemezzenek és előre tudjanak jelezni eseményeket, például támadásokat. 

A Yahoo által kifejlesztett Hadoop ingyenes szoftver segítségével, amelyet egy játékelefántról neveztek el, számítógépek ezrei között tudják megosztani nagy mennyiségű információ feldolgozását - írta a The Wall Street Journal.

A lap kitért arra, hogy az Egyesült Államokban a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán fogadták el az úgynevezett Patriot törvényt, amely lehetővé tette a terroristagyanús személyek telefonos és internetes kommunikációjának, valamint pénzügyi műveleteinek megfigyelését. A kormányzat 2003-ban egy 16 milliárd dolláros programot indított el annak érdekében, hogy a szakosodott szerveket képessé tegye az informatikai robbanás által felszabadított, hatalmas mennyiségű adat elemzésére. 

A brit és az amerikai médiában az elmúlt napokban heves társadalmi vitát kirobbantó, leleplező cikkek jelentek meg arról, hogy az NSA több százmilliós nagyságrendben figyelte meg az amerikai előfizetők híváslistáit, valamit hogy az országon kívül élő külföldiek körében kiterjedt internet-megfigyelést hajtott végre.
 
James Clapper, az amerikai hírszerzés igazgatója (DNI) közölte, hogy a titkos adatgyűjtésnek köszönhetően 2009-ben két terrortámadást sikerült megakadályozni. Az egyik a New York-i metró, a másik egy dán lapkiadó ellen irányult. 

Az NSA-nek eleinte komoly nehézségekkel kellett megküzdenie az adatgyűjtés- és kezelés terén, különösen a Trailblazer elnevezésű program alkalmazása ütközött problémákba. Az információáradatból való kiemelkedést az RTRG (Real Time Regional Gateway) elnevezésű programnak köszönhetően kezdte meg az ügynökség, amely a 2008-ban piacra került Hadoop szoftvernek az egyik első felhasználójává vált.
 
A lap szerint az RTRG-t először 2010-ben, Irakban alkalmazták arra, hogy 30 napos periódusokban gyűjtse össze és elemezze a lehallgatott telefonbeszélgetéseket, a drónokkal összegyűjtött adatokat, a harctéri eseményeket, a közlekedési információkat, a közvélemény-kutatásokat, sőt, még az élelmiszer-árakat is. Szakértők szerint az árucikkek árának alakulása fontos mutatónak bizonyult a potenciális konfliktusok előrejelzésében.
 
A számítástechnikai áttörések következtében a szakosított szervezetek áttértek a 90 napos szakaszokban történő adatelemzésre, aminek segítségével már 60-70 százalékos pontossággal voltak képesek előre jelezni az esetleges támadásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.