Új adatszolgáltatás

Százezer céget is érinthet a megfigyelés- és jelentéskötelezettség

Több tízezer, egyes becslések szerint akár 80-120 ezer vállalkozást is érinthet egy idén januártól életbe lépett szabály.

2013.06.04 08:36MTI

Ez a belföldi ügyletekről ír elő adatszolgáltatást, a kétmillió forint áfatartalom feletti kibocsátott számlákról minden cégnek jelentést kell készítenie, a beszerzéseknél pedig az ilyen befogadott számlák mellett azokról a partnerekről is adatot kell szolgáltatni, amelyektől az adott időszakban több mint 2 millió forint áfatartalmú árut szerzett be vagy szolgáltatást vett igénybe a vállalkozás - írta a Napi Gazdaság kedden.

Az adatokat a NAV-nak kell továbbítani, amely minden ügyletről két irányból kap jelentést: egyrészt a beszerzői, másrészt az eladói oldalról - és ahol eltérést tapasztal, ott érdemes körülnézni. Az adatok a kockázatelemzésekben lesznek hasznosak, plusz adalékot jelentenek majd az ellenőrzendő társaságok kiválasztásában - írta a lap.

Az első tapasztalatok alapján az adatszolgáltatás legnagyobb nehézségét az jelenti, hogy összeghatárhoz kötött. Ha nem lenne ilyen határ, akkor egy egyszerű szoftverfejlesztéssel meg lehetne oldani az adatok kigyűjtését a számviteli rendszerekből - mondta a lapnak Ágoston Péter, az RSM DTM partnere, aki szerint a nehézség nem is az eladói oldalon van, hanem a beszerzőin, hiszen itt az értékhatár feletti számlák mellett az egyes partnereket is figyelni és jelenteni kell.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.