Emellett hitelkártya-tranzakciókat megfigyeltek

3 vezető telefontársaságra terjedt ki a titkos adatgyűjtés

Három vezető telefontársaságra, valamint internet-szolgáltatókra terjedt ki az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtése, amely emellett hitelkártyás tranzakciókat is katalogizált - a The Wall Street Journal.

2013.06.07 18:08MTI

Az NSA megfigyelése a Verizon mellett az AT&T és a Sprint Nextel előfizetőinek hívásaira is kiterjedt. Ez azt jelenti, hogy az amerikaiak nagy többségének telefonálással kapcsolatos adatai a hírszerző ügynökséghez kerülnek. 

A három cég emellett internetszolgáltató is. Ezek, valamint más online kommunikációs cégek hálózatán az NSA az e-mail-forgalmat, valamint a kereséseket figyelte meg.

Nyilvántartásba vette a hitelkártya-szolgáltatók által rögzített tranzakciós adatokat is. A The Wall Street Journal forrásai ugyanakkor nem tudták megerősíteni, hogy az internetes és a hitelkártya-forgalom megfigyelése jelenleg is folytatódik-e. A lap kormányzati és kongresszusi politikusokat idézve rámutatott, hogy az intézményesített adatgyűjtés nem terjed ki a kommunikáció tartalmára, és hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán elfogadott törvények értelmében a gyűjtés törvényes. 

A The Guardian című brit napilap szerdán, majd az amerikai média csütörtökön még csak arról a titkos bírósági utasításról számolt be, amelynek értelmében a Verizon telefonhívásokra vonatkozó adatok millióit szolgáltatta be az NSA-nak. 

A The Wall Street Journal pénteken az NSA akcióit ismerő emberekre hivatkozva közölte az információit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.