Megkezdték a mentést

Északi-sarki mentőakció: célbaért az orosz jégtörő

Elérte az északi-sarki SZP-40 orosz kutatóállomást a múlt hétfőn útnak indított orosz atommeghajtású jégtörő, s megkezdték a kutatók és a felszerelés kimenekítését.

2013.06.10 18:43MTI

A szentpétervári Arktisz- és Antarktisz-kutató Intézet tizenhat munkatársának megmentésére indították útnak a Jamal atommeghajtású jégtörőt Murmanszkból múlt hétfőn, a jégpáncél olvadása miatt ugyanis katasztrófával fenyegető repedések keletkeztek a kutatóállomás alatt. 

A jégtörő a kanadai partok közelében lévő bázist egy hét alatt érte el - mondta Jekatyerina Ananyjeva, a hajót üzemeltető orosz Atomflot vállalat képviseletében. "Az evakuálás folyik. Szeretnénk Murmanszkba vinni a személyzetet, amilyen gyorsan csak lehetséges, így szünet nélkül dolgozunk" - tette hozzá Ananyjeva. 

A tizenhat kutató mellett az állomás teljes felszerelését is a jégtörő fedélzetére hordják egy helikopter segítségével. Vlagyimir Szokolov, az expedíció vezetője elmondta, hogy a bázison viszonylag magas a hőmérséklet, jelenleg 1 Celsius-fokot mérnek, a repedések egyre nagyobbak a jégtáblán. A mentőakció időtartamát előzetesen egy hónapra becsülték. A kutatók 2012 októbere óta vizsgálják a klímaváltozás jeleit a sarkvidéken.
 
Eredeti terveik szerint még néhány hónapot maradtak volna a Kanadától mintegy 1600 kilométerre lévő területen, az állomást azonban kénytelenek áttelepíteni, mivel a váratlan sebességű felmelegedés miatt repedezik a 2-4 méter vastag jégréteg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.