Pedig a világelsők között van...

Ideiglenesen leáll a gyémántok kitermelése a Közép-afrikai Köztársaságban

Ideiglenesen leállítja a gyémánt kitermelését valamint kereskedelmét a Közép-afrikai Köztársaság államfője.

2013.06.05 07:58MTI

Ezt maga Michel Djotodia elnök jelentette be az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban. A világ öt legjelentősebb gyémánttermelője közé tartozó afrikai ország részvételét nemrégiben felfüggesztették az ügynevezett Kimberley-folyamatban. 

Ez a 2003-ban létrehozott nemzetközi rendszer szabályozza a nyers gyémántok exportját, igazolja a fogyasztónak, hogy a drágakő megvásárlásával semmilyen formában nem járult hozzá a lelőhelyekért folyó harchoz vagy az emberi jogok eltiprásához. 

A szerdán megjelent interjúban Djotodia elmondta, hogy olyan intézkedéseket szeretne hozni, amelyek révén a jövőben az országban "nem beszélnek majd többet gyémántháborúról". A tervezett lépések között említette a központi gyémánttőzsde létrehozását, a készpénzes kereskedelmi műveletek tilalmát, továbbá a gyémánt termelésével és értékesítésével kapcsolatos folyamatok ellenőrzésének fokozását. 

A közép-afrikai gyémánttermelés tisztességét a múltban a korrupció gyanúja árnyékolta be, valamint az a feltételezés, hogy a haszonból lázadó fegyveres csoportok finanszírozására is jut. Az előző elnököt, Francois Bozizét elűző - Djotodia vezette - ellenzéki erőket is ilyen típusú finanszírozással gyanúsították, ezt azonban az államfő ezúttal sem erősítette meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.