Közép-európai Védelmi Kezdeményezés

Hende: új képességfejlesztési projektek indulhatnak

Új képességfejlesztési projektek elindításáról tárgyaltak a Közép-európai Védelmi Kezdeményezés védelmi miniszterei szombaton a horvátországi Mali Losinj városában.

2013.06.01 19:00MTI

A 2010-ben magyar és osztrák kezdeményezésre alakult Közép-európai Védelmi Kezdeményezésben Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia vesznek részt, míg Lengyelország megfigyelő szerepet játszik. 

Az együttműködés fő területei: a képességfejlesztési és műveleti együttműködés, álláspontok egyeztetése a védelempolitikai kérdésekben, valamint közös fellépés nemzetközi fórumokon mint például a NATO-ban és az Európai Unióban. 

Az együttműködés számos sikeres projektet könyvelhet el, például a közös kiképzés terén - hangsúlyozta a miniszter. Hende Csaba elmondta, hogy a Közép-Európai Védelmi Kezdeményezés mostani második informális védelmi miniszteri találkozóján a horvátországi Mali Losinjban a miniszterek a jövőbeli képességfejlesztési projektek között beszéltek például a regionális légtér-ellenőrzési tevékenységről. 

Mint Hende kiemelte: ennek jó példája a hamarosan aláírandó magyar-szlovén légtér-ellenőrzési egyezmény is, amely alapján magyar Gripenek fogják biztosítani Szlovénia légterét. Hasonlóan fontos területként emelték ki a különleges műveleti erők jövőbeli közös kiképzését is.
 
A miniszterek egyetértettek továbbá abban, hogy közös fellépésre van szükség a védelmi ipar területén a térség kis- és középvállalkozásainak védelme és versenyképessé tétele érdekében. Ezek mellett a védelmi miniszterek tárgyaltak az afganisztáni szerepvállalásról 2014 végéig, továbbá a balkáni térségben való tevékenységről, azon belül is elsősorban Koszovó és Bosznia-Hercegovina ügyéről. 

Hende Csaba azt is elmondta, hogy a következő védelmi miniszteri találkozó megszervezését hazánk vállalta, így jövőre nálunk tárgyalnak a Közép-európai Védelmi Kezdeményezés képviselői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.