Afganisztán

Hende Csaba jelenlétében felavatták a Katonai Tanácsadó Csoport új bázisát

Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében felavatták a magyar-amerikai Katonai Tanácsadó Csoport (Military Advisor Team - MAT) új bázisát kedden Afganisztánban, az északi Mazari-Sarif közelében.

2013.03.26 19:01MTI

A Honvédelmi Minisztérium (HM) a helyszínről az MTI-vel közölte, hogy a csoport új bázisán, a Camp Spann táborban ünnepélyesen felvonták a magyar és az amerikai zászlót is.
   
A HM a közleményben emlékeztetett, hogy a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának kivonásával szinte egy időben a MAT is befejezte munkáját Baglán tartományban. Ezen kontingens katonái azonban még nem térnek haza Afganisztánból, hanem új feladatot kezdenek Bahl tartomány székhelyén, Mazari-Sarifban. Ez a negyedik legnagyobb város Afganisztánban, lakossága 2006-ban 375 ezer volt.
   
A Katonai Tanácsadó Csoport február 14-én hajtotta végre utolsó közös műveletét a Baglán tartományban lévő afgán lövészzászlóaljjal, amelyet a magyar és amerikai katonák 2009 áprilisa óta mentoráltak. "A Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda sikerrel hajtotta végre vállalt feladatát, amelyet az is mutat, hogy az afgán alakulat három évnyi kiképzés után tavaly nyáron megkapta a "combat ready", azaz az önálló feladat végrehajtásra alkalmas minősítést" - hangsúlyozta a HM közleményében.
   
A magyar-amerikai Katonai Tanácsadó Csoport 2012 decemberében jött létre a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) utódjaként azzal a feladattal, hogy segítse a Mazari-Sarifban lévő afgán nemzeti készenléti rendőrség, illetve az afgán határőrök törzsmunkáját.
   
"A kilencvenes évektől töretlenül fejlődő amerikai-magyar katonai együttműködés egyik legnagyszerűbb példájává vált a két ország katonáinak az OMLT és a MAT keretében történő közös feladatvállalása" - írta a HM.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.